Somalis nutraukia diplomatinius santykius su Kenija | KaunoDiena.lt

SOMALIS NUTRAUKIA DIPLOMATINIUS SANTYKIUS SU KENIJA

Antradienį Somalio vyriausybė nusprendė nutraukti diplomatinius santykius su kaimynine Kenija. Tai pranešė Somalio informacijos ministras Osmanas Abukaras Dubbė.

„Somalis atšaukia iš Kenijos visus savo diplomatus, taip pat ragina Kenijos diplomatus palikti Somalį per septynias dienas“, - cituoja ministro žodžius „Reuters“.

Dviejų kaimyninių šalių santykiai paaštrėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai į Keniją su trijų dienų vizitu atvyko Somalilando prezidentas Musa Bihi Abdi. Pasaulio bendrija laiko Somalilandą Somalio dalimi, bet Somalilando Respublikos valdžia 1991 metų pavasarį vienašališkai paskelbė savo valstybinį suverenitetą.

„Somalio federalinė vyriausybė apgailestauja dėl atviro Kenijos vyriausybės kišimosi į Somalio vidaus ir politikos reikalus, tai gali tapti kliūtimi stabilumui regione“, - sakoma antradienį paskelbtame Somalio URM pareiškime.

Kenijos vyriausybė atmeta Mogadišo kaltinimus kaip nepagrįstus. „Visi dabartiniai Somalio vyriausybės veiksmai remiasi nepagrįstais tvirtinimais, - sakoma Kenijos URM pareiškime. – Kenijos vyriausybė gerbia ir remia pagrindinius tarptautinius teritorijos vientisumo ir nepriklausomybės principus“.

Kenijos užsienio politikos žinyba taip pat pranešė kol kas negavusi jokių žodinių ar rašytinių pranešimų apie reikalavimą, kad Kenijos ambasadorius išvyktų iš Somalio.

Somalio teritorijoje šiuo metu yra dislokuota 3,6 tūkst. Kenijos kariškių, priklausančių Afrikos Sąjungos misijai Somalyje (AMISOM). 2007 metais įkurta AMISOM turi mandatą remti Somalio pereinamąją vyriausybę, realizuoti nacionalinį saugumo planą ir rengti Somalio saugumo tarnybas. AMISOM kontingentą iš viso sudaro 20,6 tūkst. žmonių. Savo kariškių į Somalį atsiuntė Uganda, Burundis, Etiopija, Kenija, Džibutis. Misijoje taip pat dalyvauja Nigerijos, Ganos ir Siera Leonės policijos daliniai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS