Su Rusijos grėsme susidurianti NATO modernizuos stebėjimo lėktuvus | KaunoDiena.lt

SU RUSIJOS GRĖSME SUSIDURIANTI NATO MODERNIZUOS STEBĖJIMO LĖKTUVUS

Trečiadienį NATO paskelbė pirksianti šešis lėktuvus „Boeing“, pakeisiančius senstantį AWACS stebėjimo lėktuvų parką, kad sustiprintų Aljanso galimybes sekti Rusijos keliamas grėsmes.

„Šešių naujų lėktuvų „Boeing E-7A Wedgetail“ gamyba turėtų prasidėti ateinančiais metais, pirmasis orlaivis turėtų būti paruoštas eksploatuoti iki 2031 m.“, – pranešė NATO. NATO sakė, kad bendras jos narių įsigijimas yra vienas iš Aljanso „didžiausių kada nors pirktų pajėgumų“, tačiau bendros išlaidų sumos nepateikė.

Aljansas centralizuotai valdys lėktuvus greičiausiai iš Geilenkircheno oro bazės Vokietijoje, 31 narė dalysis žvalgybos duomenimis.

„Galingu radiolokatoriumi aprūpintas lėktuvas gali aptikti priešo lėktuvus, raketas ir laivus už didelių atstumų bei nukreipti NATO naikintuvus į taikinius“, – sakoma Aljanso pranešime.

Jungtinės Amerikos Valstijos, Didžioji Britanija ir Turkija jau naudoja lėktuvus „Wedgetail“ arba planuoja juos eksploatuoti. Didžiosios Britanijos vyriausybė pernai paskelbė, kad trijų lėktuvų įsigijimo programai skyrė 1,89 mlrd. svarų sterlingų (2,36 mlrd. JAV dolerių).

NATO sustiprino stebėjimo veiklą savo rytiniame flange po 2022 m. vasarį Rusijos pradėtos plataus masto invazijos į Ukrainą. Sausio mėnesį Aljansas dislokavo AWACS lėktuvus su Ukraina besiribojančioje Rumunijoje.

Gairės: NATO, Rusijos grėsmė, modernizuos stebėjimo lėktuvus, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS