Sulaikytas beveik du dešimtmečius slapstęsis buvęs baskų separatistų lyderis | KaunoDiena.lt

SULAIKYTAS BEVEIK DU DEŠIMTMEČIUS SLAPSTĘSIS BUVĘS BASKŲ SEPARATISTŲ LYDERIS

  • 1

Prancūzijoje ketvirtadienį areštuotas daugiau nei 16 metų slapstęsis buvęs baskų separatistų grupuotės ETA lyderis, pranešė Ispanijos vidaus reikalų ministerija.

Buvęs ETA politinis vadovas Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, geriau žinomas kaip Josu Ternera, buvo sulaikytas ketvirtadienį paryčiais Salanše Prancūzijos Alpėse“, rašoma ministerijos išplatintame pranešime. 

ETA ilgiau nei keturis dešimtmečius vykdė kruviną kampaniją už nepriklausomą baskų valstybę Ispanijos šiaurėje ir Prancūzijos pietvakariuose. Grupuotė yra kaltinama dėl daugiau kaip 800 žmonių mirties.

Ispanijos pareigūnai nuo 2002 metų stengėsi nustatyti J. Terneros buvimo vietą. Policija jį sieja su 1987 metų ataka prieš kareivines šiauriniame Saragosos mieste. Per tą ataką žuvo 11 žmonių; tarp aukų buvo ir vaikų.   

Manoma, kad J. Ternera, turėjęs didžiulę įtaką grupuotės viduje, rimtai serga. Savo „paskutiniame pareiškime“ 2018 metų gegužę jis paskelbė, kad ETA buvo galutinai išformuota.

J. Ternera dalyvavo derybose su Ispanijos socialistų vyriausybe, tačiau 2006 metais buvo nustumtas į šoną, kai kontrolę perėmė griežtesnio kurso šalininkai ir derybos žlugo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ozys&Ozesnis

LAISVE TERORISTINIO EVROSAZUJUZO POLITINIAMS KALINIAMS!!!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS