Sulaukęs 100 metų mirė žymus JAV diplomatas H. Kissingeris | KaunoDiena.lt

SULAUKĘS 100 METŲ MIRĖ ŽYMUS JAV DIPLOMATAS H. KISSINGERIS

Trečiadienį mirė buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris, kurio atviras Amerikos galios propagavimas padėjo formuoti pasaulį po Antrojo pasaulinio karo, pranešė jo konsultacinė įmonė. Jam buvo 100 metų.

„Dr. Henry Kissingeris, gerbiamas Amerikos mokslininkas ir valstybės veikėjas, mirė šiandien savo namuose Konektikute“, – sakoma trečiadienį vakare paskelbtame „Kissinger Associates“ pranešime.

Jame sakoma, kad H. Kissingerio šeima surengs privačias laidotuves, o vėliau Niujorke, kur jis užaugo po to, kai jo žydų kilmės šeima pabėgo iš nacistinės Vokietijos, bus surengtos pamaldos.

Pareiškime nenurodoma H. Kissingerio mirties priežastis. Jis ir būdamas šimtametis išliko aktyvus, liepos mėnesį vyko į Kiniją susitikti su prezidentu Xi Jinpingu.

Kinija buvo vienas iš ilgalaikių H. Kissingerio paliktų veiklos pėdsakų. Tikėdamasis sukrėsti Šaltojo karo kovas su Sovietų Sąjunga, H. Kissingeris slapta užmezgė ryšius su Pekinu. 1972 metais įvyko istorinis prezidento Richardo Nixono vizitas, o vėliau JAV užmezgė santykius su tuo metu izoliuota šalimi, kuri dabar tapo antra pagal dydį pasaulio ekonomika ir vis didesne Vašingtono konkurente.

Po Votergeito skandalo, išvertusio iš pareigų R. Nixoną, H. Kissingeris dirbo pas jo įpėdinį Geraldą Fordą. Pagal beprecedentį susitarimą H. Kissingeris ėjo ir valstybės sekretoriaus, ir patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pareigas.

H. Kissingeriui buvo paskirta Nobelio taikos premija už derybas dėl Vietnamo karo užbaigimo, nors karas iš karto nesibaigė, o jo kolega iš Šiaurės Vietnamo Le Duc Tho atsisakė priimti premiją.

Daugelyje pasaulio šalių niekinamas H. Kissingeris, kaip garbaus amžiaus valstybės veikėjas, sulaukė net konkuruojančios Demokratų partijos pagarbos, o dabartinis valstybės sekretorius Antony Blinkenas dalyvavo jo 100-ojo gimtadienio vakarėlyje Niujorke.

„Mirus Henriui Kissingeriui, Amerika neteko vieno iš patikimiausių ir išskirtiniausių balsų užsienio reikalų srityje“, – sakoma buvusio prezidento George‘o W. Busho pareiškime.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

kisserger - žmonijos ir žydų gėda

Kolaborantas su antisemitais ,nes pats gėdijosi savo šaknų, pasibjaurėtinis prisitaikelis, antisemitu užpakaliu laižytojas.

Na

į senatvę jau sapaliojo nesamones, ypač Ukrainos klausimais

Anonimas

SEKANTIS BUS JO LYGIO POLITIKAS VYTAUTAS LANSBERGIS....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS