Suomijos premjeras: D. Britanija turi pateikti pasiūlymą iki mėnesio pabaigos | KaunoDiena.lt

SUOMIJOS PREMJERAS: D. BRITANIJA TURI PATEIKTI PASIŪLYMĄ IKI MĖNESIO PABAIGOS

Jungtinė Karalystė privalo pateikti rašytinį pasiūlymą, kaip išeiti iš „Brexit“ aklavietės, iki šio mėnesio pabaigos, kad būtų galima išvengti išstojimo iš Europos Sąjungos be susitarimo scenarijaus, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP pranešė suomių premjero Antti Rinne (Ančio Rinės) atstovas.

„Premjeras Rinne mano, kad JK privalo pateikti rašytinį pasiūlymą iki šio mėnesio pabaigos“, – nurodė atstovas.

Suomija šiuo metu pirmininkauja ES.

Išvakarėse A. Rinne buvo susitikęs su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu) Paryžiuje, kur pareiškė, kad ES veikiausiai nesutiks pratęsti dabartinio „Brexit“ termino ir taip išvengti JK išstojimo be sutarties scenarijaus, nebent Londonas pateiktų konkrečių pasiūlymų. Dabar numatyta, kad „Brexit“ turi įvykti spalio 31 dieną.

„Nei Suomija, nei aš, nei kitos 26 valstybės narės neturi daug entuziazmo pratęsti „Brexit“, nebent atsirastų protingas sprendimas ateičiai“, – pabrėžė suomių premjeras.

A. Rinne biuras patvirtino, kad kiek vėliau jis telefonu kalbėsis su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku apie siūlymą, kad JK pateiktų rašytinį pasiūlymą dėl „Brexit“ iki šio mėnesio pabaigos.

Ketvirtadienį vienas prancūzų diplomatinis šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad „senka laikas“ pasiekti „Brexit“ susitarimą, ir perspėjo, kad per kitą ES viršūnių susitikimą spalio viduryje nebus galima derėtis „tiesiogiai“.

28 ES šalių lyderiai susitiks Briuselyje spalio 17–18 dienomis, likus kiek mažiau nei dviem savaitėms iki planuojamos „Brexit“ datos.

JK „Brexit“ sekretorius Stephenas Barclay (Stivenas Barklajus) ketvirtadienio rytą pranešė, kad penktadienį susitiks su vyriausiuoju ES derybininku Micheliu Barnier (Mišeliu Barnjė).

„Premjeras grįžo iš derybų su pirmininku (Jeanu-Claude'u) Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) Liuksemburge pirmadienį su garantijomis, kad derybos intensyvės“, – pareiškė Madride viešintis S. Barclay.

„Tuo pat metu aš susitikau su Micheliu Barnier, o rytoj susitiksime dar kartą“, – pridūrė jis.

Pasak vieno šaltinio ES, „Brexit“ grafikas taip pat bus aptariamas JK premjerui Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui) susitikus su J.-C. Junckeriu kitą savaitę Niujorke vyksiančios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijos kuluaruose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS