A. Merkel vylėsi, kad pavyks išvengti chaotiško „Brexit“ | KaunoDiena.lt

A. MERKEL VYLĖSI, KAD PAVYKS IŠVENGTI CHAOTIŠKO „BREXIT“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, trečiadienį susitikusi su Jungtinės Karalystės premjeru Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu), išreiškė viltį, kad Europos Sąjungai ir JK dar pavyks susitarti, kad būtų išvengta chaotiško „Brexit“ be sutarties.

A. Merkel sakė, kad galbūt per „30 dienų“ būtų įmanoma pasiekti susitarimą, jei būtų rastas sprendimas aštriai sienos su Airija problemai.

Britų premjeras griežtai nesutinka priimti vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (backstop), dėl kurios Briuselyje susitarė jo pirmtakė Theresa May (Tereza Mei), ir perspėjo, kad JK paliks Bendriją spalio 31-ąją, net jei dėl to kiltų ekonominis chaosas.

Apsidraudžiamoji priemonė turėtų užtikrinti, kad po JK išstojimo iš ES siena tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos išliks atvira, kitu atveju ten vėl gali kilti įtampa tarp skirtingų religinių grupių.

Vis dėlto kritikai tikina, kad šis mechanizmas priverstų JK laikinai likti ES muitų sąjungoje.

B. Johnsonas dar kartą pakartojo savo poziciją, kad šis planas „turi didelių, didelių trūkumų tokiai suvereniai ir demokratinei šaliai kaip JK“, ir pridūrė, kad šios nuostatos „paprasčiausiai turi nelikti“.

A. Merkel savo ruožtu sakė, kad apsidraudžiamosios priemonės mechanizmas visuomet buvo „atsarginė pozicija“, skirta apsaugoti „bendrosios rinkos vientisumą“, kol Londonas ir likusios 27 ES narės tarsis dėl ateities santykių.

„Sakėme, kad tikriausiai rastume [sprendimą] per dvejus metus, bet galbūt galime padaryti tai per artimiausias 30 dienų, kodėl gi ne? Tada būtume vienu žingsniu arčiau teisingos krypties“, – kalbėjo A. Merkel.

„Intensyvus grafikas“

B. Johnsonas Vokietijos kanclerei sakė esąs patenkintas „labai intensyviu 30 dienų grafiku“.

„Noriu tik labai aiškiai pasakyti mūsų draugams vokiečiams ir Vokietijos vyriausybei, kad mes JK norime susitarimo, siekiame susitarimo, ir aš manau, kad mums tai pavyks“, – pridūrė JK premjeras.

„Wir schaffen das“, – pasakė jis vokiškai, pakartodamas dažnai A. Merkel per 2015-ųjų migrantų antplūdžio krizę kartotą frazę, kuri reiškia „mes galime tai padaryti“.

B. Johnsonas nekart sakė, kad išves JK iš Bendrijos spalio 31 dieną, net jei iki tol nebus išspręsti likę nesutarimai su ES.

Prieš savo vizitą Berlyne JK premjeras socialiniame tinkle „Twitter“ pakartojo, kad „paliksime ES spalio 31-ąją ir paversime šią šalį geriausia pasaulyje [šalimi] gyventi“.

Po vakarienės su A. Merkel britų vyriausybės vadovas išvyko į Prancūziją, kur ketvirtadienį susitiks su šios šalies lyderiu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu) ir veikiausiai susidurs su griežtesne pozicija.

E. Macronas trečiadienį atmetė B. Johnsono reikalavimus, kad ES sutiktų iš naujo derėtis dėl Airijos sienos, ir pabrėžė, kad blokas visuomet leido aiškiai suprasti, kad to nebus.

„Šiuo metu britų siūlomas persiderėjimas dėl sąlygų – neegzistuojantis variantas, ir tai visuomet aiškiai sakė [Europos Vadovų Tarybos] pirmininkas [Donaldas] Tuskas“, – Paryžiuje žurnalistams sakė Prancūzijos prezidentas.

Savaitgalį A. Merkel, B. Johnsonas ir E. Macronas susitiks su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), kuris neslepia palaikymo „Brexit“, taip pat Kanados, Italijos ir Japonijos lyderiais per Prancūzijos Bjarico kurorte vyksiantį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą.

GALERIJA

  • A. Merkel vylėsi, kad pavyks išvengti chaotiško „Brexit“
  • A. Merkel vylėsi, kad pavyks išvengti chaotiško „Brexit“
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nigga

Darykit greičiau tą Brexit kiek galima temt gumą jau!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS