Tailande gedima mirusio budistų dvasinio lyderio | KaunoDiena.lt

TAILANDE GEDIMA MIRUSIO BUDISTŲ DVASINIO LYDERIO

  • 0

Tailande vėliavos penktadienį buvo nuleistos iki pusės stiebo, o žmonių minios susirinko pareikšti paskutinės pagarbos šalies budistų aukščiausiajam dvasiniam lyderiui, kuris mirė būdamas 100 metų.

Aukščiausiasis patriarchas Somdetas Phra Nyanasamvara (Somdetas Bra Njanasamvara) mirė ketvirtadienį nuo kraujo užkrėtimo, išsivysčiusio po neseniai atliktos operacijos dėl žarnyno infekcijos, pranešė Čulalongkorno ligoninė, kurioje jis buvo gydomas.

Šimtai gedėtojų penktadienį laukė išsirikiavę judrioje šešių juostų gatvėje prie ligoninės, iš kurios šios karalystės aukščiausiojo budistų dvasininko palaikai bus pervežt į vieną šventyklą sostinėje, kur vyks religinės apeigos.

Įvairaus amžiaus žmonės – pradedant moksleiviais, baigiant trapiomis senutėmis – laukė gatvėje pagarbiai nulenkę galvas. Dauguma jų vilkėjo gedulo spalvų – juodos arba baltos – drabužius.

Vyriausiasis Tailando vienuolis jau ilgiau nei dešimtmetį buvo gydomas ligoninėje.

Šis itin gerbiamas dvasininkas, kuris buvo Tibeto budistų dvasinio lyderio Dalai Lamos draugas, gimė 1913 metų spalio 3 dieną vakarinėje Kančanabūrio provincijoje kaip Charoenas Khotchawatas (Čaroenas Khotčavatas). Jis buvo įšventintas budistų vienuolyno novicijumi būdamas 14 metų.

Tailando karalius Bhumibolas Adulyadejas (Pumiponas Aduljadedžas), kuris 1989 metais paskyrė šį dvasininką aukščiausiuoju patriarchu, „labai nuliūdo“ sužinojęs apie jo mirtį, pranešė karališkojo dvaro biuras, kuriam monarchas nurodė gedėti 30 dienų.

Vyriausybės institucijų ir švietimo įstaigų buvo paprašyta trims dienoms nuleisti vėliavas iki pusės stiebo, o valstybinių įstaigų darbuotojai turės gedėti 15 dienų, nurodė premjerės Yingluck Shinawatros (Jinglak Činavatos) biuras.

Biuro pranešime sakoma, kad vyriausybę dėl žinios apie aukščiausiojo patriarcho mirtį apėmė „didelis liūdesys“, taip pat ir giriami jo nuopelnai budizmui.

Pernai Pasaulio budistų bendrija per susitikimą Japonijoje suteikė Somdetui Phra Nyanasamvarai budistų pasaulio lyderio titulą.

Budizmas Tailande yra valstybinė religija, kurią, kaip manoma, išpažįsta apie 95 proc. gyventojų.

Praeitais metais Nacionalinio budizmo biuro paskelbti duomenys rodo, kad Tailande yra daugiau nei 61 tūkst. vienuolių.

Jų elgesys neretai atsiduria žiniasklaidos dėmesio centre, kai atskleidžiami faktai apie dvasininkus, susitepusius narkotikų arba alkoholiu vartojimu, lošimu arba santykiais su prostitutėmis.

Anksčiau šiais metais paviešintas vaizdo įrašas, kuriame trys vienuoliai matomi skrendantys privačiu reaktyviniu lėktuvu, dėvintys tamsius akinius ir turintys prabangų „Louis Vuitton“ krepšį, išprovokavo įnirtingus debatus dėl kai kurių dvasininkų prabangaus gyvenimo būdo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS