Tailando premjeras: rinkimai vyks gegužę | KaunoDiena.lt

TAILANDO PREMJERAS: RINKIMAI VYKS GEGUŽĘ

  • 1

Tailando ministras pirmininkas Prayutas Chan-O-Cha (Prajutas Čan-O-Ča) antradienį pareiškė, kad gegužę Tailande vyks visuotiniai rinkimai, o neoficiali rinkimų kampanija jau prasidėjo.

Premjeras, kuris 2014-ųjų perversmo metu atėjo į valdžią kaip kariuomenės vadas, o po prieštaringai vertinamų 2019-ųjų rinkimų perėmė premjero postą, sakė žurnalistams, kad kovo mėnesį paleis parlamentą.

Pagal Tailando konstitucines taisykles tai reikštų, kad rinkimai bus surengti gegužės mėnesį, o gegužės 7 diena, daugelio stebėtojų nuomone, yra labiausiai tikėtina data.

„Aš paleisiu (parlamentą). Sakiau, kad tai bus kovo mėnesį, taigi tai atitiks gegužės mėnesį“, – sakė jis žurnalistams po eilinio vyriausybės posėdžio.

Kadangi šalies ekonomika patiria sunkumų, o pandemija smarkiai paveikė gyvybiškai svarbų turizmo sektorių, 68-erių premjero populiarumas smuko, tačiau praėjusį mėnesį per mitingą jis paskelbė sieksiąs būti perrinktas.

Prayutas Chan-O-Cha kandidatuos po naujai įsteigtos partijos „Ruam Thai Sang Chart“ vėliava, o dabartinė valdančioji partija „Palan Pracharath Party“ (PPRP) praėjusį mėnesį iškėlė vicepremjerą Prawitą Wongsuwaną (Pravitą Vongsuvaną) savo kandidatu į ministrus pirmininkus artėjančiuose rinkimuose.

Visoje šalyje jau pasirodė rinkimų kampanijos stendai, o pagrindinė opozicinė partija „Pheu Thai“ vykdo rinkimų kampaniją savo tradicinėse tvirtovėse šiaurės rytuose.

„Pheu Thai“ rezultatai yra geri, tačiau dabartinė Tailando konstitucija, parengta valdant chuntai, suteikia su kariuomene susijusioms partijoms didelį pranašumą.

Šie rinkimai bus pirmieji po to, kai 2020 metais karalystę sukrėtė masiniai jaunimo inicijuoti gatvės protestai, per kuriuos buvo reikalaujama politinių reformų ir precedento neturinčių reikalavimų reformuoti monarchiją, kuri pagal Tailando įstatymus yra griežtai saugoma nuo kritikos.

Tikimasi, kad „Pheu Thai“ iškels Paetongtarn Shinawatrą (Petongtarn Činavatą) – ekspremjero Thaksino Shinawatros (Taksino Činavatos), dukrą – kaip vieną iš savo kandidatų į ministrus pirmininkus.

Milijardierius magnatas Thaksinas Shinawatra per 2006-ųjų perversmą buvo nušalintas nuo ministro pirmininko pareigų ir gyvena tremtyje, kad išvengtų kaltinimų korupcija, kurie, jo teigimu, yra politiškai motyvuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tik

rasykit tiesa kas cia darosi o kazkoks tailandas mums pofyg kaip ir visi monarhai nuo kuriu ir sklinda pasaulynis blogis is vakaru kuri jie ir sukele su savo bankininkais ir sitie diktaturos siboliai viduramziuos piratavo 1 pries kita ir sia tradicija perkele i tas salis kuriose dar neisnaudoti turtai nes savo zemes nualino ka siandien ir matome kas puola o kas privalo gintis nuo grobiku ???===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS