Taivane lankosi JAV įstatymų leidėjų delegacija | KaunoDiena.lt

TAIVANE LANKOSI JAV ĮSTATYMŲ LEIDĖJŲ DELEGACIJA

Praėjus vos 12 dienų po JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) vizito, kuris papiktino Kiniją, Taivane sekmadienį lankosi Amerikos įstatymų leidėjų delegacija.

Penkių narių delegacijai, kuri Taivane viešės sekmadienį ir pirmadienį, vadovauja senatorius demokratas Edas Markey (Edas Markis), pranešė Amerikos institutas Taivane.

„Senatorius Edas Markey, Atstovų Rūmų narys Johnas Garamendi (Džonas Garamendis), Atstovų Rūmų narys Alanas Lowenthalis (Alanas Lauentalis), Atstovų Rūmų narys Donas Beyeris (Donas Bejeris) ir Atstovų Rūmų narė Aumua Amata Coleman Radewagen (Aumua Amata Koulman Reidvagen) lankysis Taivane 2022 metų rugpjūčio 14–15 dienomis; tai platesnio vizito Indijos ir Ramiojo vandenynų regione dalis“, – sakoma Amerikos instituto pareiškime.

Iš anksto neskelbto vizito atvykę kongresmenai susitiks su aukšto rango pareigūnais ir aptars JAV ir Taivano santykius, regioninį saugumą, prekybą, investicijas ir kitus klausimus, nurodoma jame.

Taivano transliuotojas parodė, kaip apie 19 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku Taivano sostinėje esančiame Songšano oro uoste leidžiasi JAV vyriausybinis lėktuvas.

Taivano užsienio reikalų ministerija delegacijos vizitą pavadino dar vienu šiltų Taipėjaus ir Vašingtono ryšių ženklu.

„Užsienio reikalų ministerija nuoširdžiai sveikina delegaciją“, – sakoma sekmadienį paskelbtame URM pranešime.

„Kinijai toliau didinant įtampą regione, JAV Kongresas vėl surengė sunkiasvorės delegacijos vizitą į Taivaną, taip parodydamas draugystę, kuri nebijo Kinijos grasinimų ir gąsdinimų, ir pabrėždamas tvirtą JAV paramą Taivanui“, – priduriama jame.

Amerikiečių delegacija susitiks su prezidente Tsai Ing-wen (Cai Ingven) ir dalyvaus užsienio reikalų ministro Josepho Wu (Džozefo U) rengiamame bankete, pranešė ministerija.

„Abi šalys išsamiai keisis nuomonėmis tokiais klausimais kaip Taivano ir JAV saugumo ir prekybos santykiai“, – sakoma pranešime.

Pekinas pasipiktino, kad anksčiau šį mėnesį Taivane apsilankė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė N. Pelosi, kuri tapo aukščiausio rango renkama amerikiečių pareigūne, per pastaruosius dešimtmečius nuvykusia į šią salą, ir surengė aplink ją kelių dienų oro ir jūrų pratybas, smarkiai išauginusias įtampą.

Taibėjus apkaltino Pekiną pasinaudojus N. Pelosi vizitu kaip pretekstu surengti įsiveržimo repeticiją.

Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Eik pasikasyt utelėtą pasturgalį,

ruZnaci.

JANKIAI visais būdais š a u k i a s i NELAIMĖS,

šį kartą JANKIAMS pamoka bus s k a u d i .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS