Taivano lyderė ir išrinktasis Paragvajaus prezidentas telefonu dar kartą patvirtino ryšius | KaunoDiena.lt

TAIVANO LYDERĖ IR IŠRINKTASIS PARAGVAJAUS PREZIDENTAS TELEFONU DAR KARTĄ PATVIRTINO RYŠIUS

Taivano vadovė Tsai Ing-wen (Cai Ingven) penktadienį telefonu pasveikino išrinktąjį Paragvajaus prezidentą Santiago Peną (Santjagą Penją) ir dar kartą patvirtino salos ir jos vienintelio diplomatinio sąjungininko Pietų Amerikoje ryšius, pranešė jos biuras.

Ekonomistas ir buvęs finansų ministras S. Pena pažadėjo ir toliau pripažinti Taivaną, o jo pergalė išsklaidė Taibėjaus nuogąstavimus, kad Paragvajus nutrauks ryšius su savivaldžia sala Pekino naudai.

Jo varžovas Efrainas Alegre (Efrainas Alegrė) buvo užsiminęs, kad pergalės atveju palaikys Kinijos, kuri teigia, kad Taivanas yra jos teritorijos dalis, ir siekia ją izoliuoti tarptautiniu mastu, poziciją.

Per 20 minučių trukusį pokalbį telefonu Tsai Ing-wen pasveikino S. Peną ir padėkojo jam už tai, kad „išreiškė tvirtą poziciją palaikyti ir stiprinti Taivano ir Paragvajaus santykius“, sakoma jos biuro pranešime.

S. Pena pasakė Tsai Ing-wen, kad tikisi apsilankyti Taivane ir kuo greičiau su ja susitikti. Jis taip pat tikisi, kad abi sąjungininkės galės toliau gilinti mainus ir bendradarbiavimą, pranešė jos biuras.

„Tikiuosi bendradarbiauti su jumis, kad mūsų dvišalis bendradarbiavimas ir mūsų tautų gerovė būtų kokybiškesni“, – po pokalbio tviteryje parašė Tsai Ing-wen.

Paragvajus yra vienas iš nedaugelio likusių Taivano sąjungininkų Lotynų Amerikoje ir vienintelis Pietų Amerikoje – po to, kai pastaraisiais metais Panama, Salvadoras, Dominikos Respublika, Nikaragva ir Hondūras perėjo į Kinijos pusę.

Nuo 1949 metų, kai baigėsi Kinijos pilietinis karas, Lotynų Amerika buvo pagrindinis Kinijos ir Taivano diplomatinės kovos laukas.

Pekinas dešimtmečius įtikinėjo Taibėjaus diplomatinius sąjungininkus pereiti į kitą pusę, o nuo 2016 metų, kai Tsai Ing-wen pradėjo eiti pareigas, jų įgijo devynis.

Kovą Hondūras tapo naujausia šalimi, kuri perėjo į Pekino pusę. Nuo tada liko tik 13 šalių, diplomatiškai pripažįstančių Taibėjų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

:)))

greiciau islaikytiniai beretnykai isstips

greitu laiku

Taivaną pripažins visas pasaulis o komunistinē kinija subyrės

anglosaxsu

sliures, slykstu veidai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS