Telefonu pasikalbėję V. Putinas ir V. Zelenskis aptarė padėtį Rytų Ukrainoje | KaunoDiena.lt

TELEFONU PASIKALBĖJĘ V. PUTINAS IR V. ZELENSKIS APTARĖ PADĖTĮ RYTŲ UKRAINOJE

  • 4

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos naujasis prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmąkart pasikalbėjo telefonu ir aptarė tokius klausimus kaip padėtis konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje ir pastangos apsikeisti belaisviais, ketvirtadienį pranešė Kremlius.

„Buvo aptarti [padėties] sureguliavimo pietryčių Ukrainoje ir bendro darbo dėl abiejų [konflikto] šalių laikomų asmenų sugrąžinimo klausimai“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Pasak jo, per V. Putino ir gegužę kadenciją pradėjusio V. Zelenskio pokalbį buvo „pasiektas susitarimas tęsti šį darbą ekspertų lygiu“.

„Taip pat buvo aptartos galimybės tęsti kontaktus Normandijos formatu“, – pridūrė D. Peskovas, turėdamas omenyje derybas dėl konflikto Rytų Ukrainoje, kuriose dalyvauja Ukraina, Rusija, Vokietija ir Prancūzija.

Pasak Kremliaus, šis pokalbis įvyko Ukrainos iniciatyva.

Anksčiau šią savaitę V. Zelenskis vaizdo įraše pirmą kartą paragino surengti derybas su V. Putinu tarpininkaujant Vakarų lyderiams.

Jis pasiūlė, kad JAV ir Didžioji Britanija taip pat būtų įtrauktos į taikos derybas, kuriose šiuo metu dalyvauja Vokietija, Prancūzija, Rusija ir Ukraina.

Ketvirtadienį V. Putinas pareiškė, kad Maskva „niekada neatsisakydavo nė vieno iš siūlomų formatų“, įskaitant platesnį Normandijos formatą, pranešė Rusijos žiniasklaida.

Per savo inauguraciją V. Zelenskis teigė, kad Rytų Ukrainos draskančio karo nutraukimas ir Rusijos aneksuotų teritorijų sugrąžinimas Ukrainai yra vieni pagrindinių jo prioritetų.

„Aptarkime, kam priklauso Krymas ir ko nėra Donbaso regione“, – sakė Zelenskis vaizdo įraše, kreipdamasis į V. Putiną.

Konfliktas tarp Ukrainos pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų Rytų Ukrainoje tęsiasi nuo 2014 metų pavasario. Jis pareikalavo jau apie 13 tūkst. žmonių gyvybių. Šis karinis konfliktas prasidėjo po to, kai Kijeve buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius, o Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant per sieną karių ir ginklų. Maskva šiuos kaltinimus neigia.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Kalbėjosi per vertėjus angliškai ?

Anonimui

Ruošiasi 2014 m. sienų tarp Ukrainos ir Rusijos atstatymui, ir jų apsaugai.

tai

2 oligarchai 1 patyres senas kitas jaunas tik dar nezinia ka galvojantis nes gyvenimas ne cirkas ir cia niekas nepadestuo labiau grazios kalbos....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS