Turkija: artėjama prie susitarimo dėl Ukrainos grūdų sandorio | KaunoDiena.lt

TURKIJA: ARTĖJAMA PRIE SUSITARIMO DĖL UKRAINOS GRŪDŲ SANDORIO

Turkija penktadienį pareiškė, kad derybos pratęsti susitarimui, kuriuo leidžiama eksportuoti grūdus iš karo draskomos Ukrainos, artėja prie pabaigos.

„Artėjame prie susitarimo dėl grūdų sandorio pratęsimo“, – pareiškė Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras (Chulusis Akaras).

H. Akaras kalbėjo apie šią savaitę Stambule vykstančias Turkijos, Rusijos, Ukrainos ir Jungtinių Tautų pareigūnų derybas.

Susitarimo galiojimas baigiasi kitą trečiadienį.

Tikimasi papildomų diskusijų internetu, kiek anksčiau sakė Ukrainos ministro pirmininko pavaduotojas Oleksandras Kubrakovas. Po ketvirtadienio derybų išplatintame pareiškime jis tvirtino, kad susitarimas dėl grūdų „turėtų būti pratęstas ilgesniam laikui ir išplėstas“.

Tai suteiks nuspėjamumo ir pasitikėjimo tiek pasaulio, tiek Ukrainos rinkoms.

„Tai suteiks nuspėjamumo ir pasitikėjimo tiek pasaulio, tiek Ukrainos rinkoms“, – teigė O. Kubrakovas. Ankstesni pratęsimai truko 120 ir 60 dienų.

Tačiau Rusija nepritaria tiek susitarimo išplėtimui, tiek jo neribotam pratęsimui, po derybų sakė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Veršininas. Maskva svarsto JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso (Antoniju Guterišo) pasiūlymus, o S. Veršininas teigė, kad darbas ir bendravimas tęsiasi.

Jei iki gegužės 18 dienos nebus pasiektas sutarimas, susitarimas nustos galioti, sakė Rusijos diplomatas.

Ukraina ir Rusija yra pagrindinės kviečių, miežių, saulėgrąžų aliejaus ir kitų maisto produktų, nuo kurių priklauso besivystančios šalys, tiekėjos pasaulyje. 2022 metų liepą Maskva ir Kyjivas pasirašė susitarimą su JT ir Turkija, kuriame išdėstytas procesas, pagal kurį po Rusijos invazijos į kaimyninę šalį atnaujinamas krovinių gabenimas iš trijų Ukrainos Juodosios jūros uostų.

Nuo to laiko jis buvo atnaujintas du kartus, vėliausią kartą – kovą. JT duomenimis, pagal susitarimą, kuriuo nustatytas saugus laivybos koridorius iš Ukrainos uostų į Turkiją, iš šalies išvežta daugiau kaip 30 mln. tonų grūdų ir maisto produktų.

Rusija ne kartą skundėsi, kad atskiras susitarimas su JT dėl kliūčių jos trąšų gabenimui pašalinimo, kuris buvo įtrauktas į liepos mėnesio paketą, nedavė rezultatų.

JT atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas) ketvirtadienį JT būstinėje Niujorke žurnalistams teigė, kad kontaktai bus tęsiami šiuo, jo žodžiais tariant, subtiliu etapu.

JT pareigūnai „stengiasi padaryti viską, kas įmanoma, kad ši labai svarbi iniciatyva tęstųsi ir kad taip pat būtų padaryta pažanga mūsų pastangose palengvinti rusiškų grūdų ir trąšų tiekimą“, sakė jis.

Kaip teigiama organizacijos pareiškime, ketvirtadienio posėdyje aptarti pasiūlymai, tarp kurių – atnaujinti amoniako vamzdyno iš Toljačio Rusijoje į Odesą Ukrainoje eksploatavimą, ilgiau pratęsti susitarimo galiojimą ir užtikrinti Stambule įsikūrusio Jungtinio koordinavimo centro, prižiūrinčio kasdienį susitarimo įgyvendinimą, veiklą.

S. Veršininas ketvirtadienį pakartojo, kad Maskva pirmiausia gina „Rusijos nacionalinius interesus, jos žemės ūkio gamintojus, trąšų gamintojus“.

„Iniciatyva, kuri duoda vienpusę naudą, vargu ar gali būti visų pripažinta ir patvirtinta“, – teigė jis.

Po derybų Turkijos gynybos ministerija pareiškime nurodė, kad šalys parodė konstruktyvų požiūrį.

Gairės: karas Ukrainoje, Turkija, derybos, grūdai, eksportas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS