Turkija nepritaria Suomijos ir Švedijos narystei NATO: šalių URM planuoja susitikimą | KaunoDiena.lt

TURKIJA NEPRITARIA SUOMIJOS IR ŠVEDIJOS NARYSTEI NATO: ŠALIŲ URM PLANUOJA SUSITIKIMĄ

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį pareiškė, kad Turkija neturi „teigiamos nuomonės“ apie Suomijos ir Švedijos stojimą į NATO, ir apkaltino Skandinavijos šalis, kad jos teikia prieglobstį už įstatymo ribų paskelbtiems kurdų kovotojams.

„Mes neturime teigiamos nuomonės. Skandinavijos šalys yra tarsi svečių namai teroristinėms organizacijoms“, – sakė R. T. Erdoganas žurnalistams po penktadienio maldų Stambule.

R. T. Erdoganas sakė, kad buvę Turkijos vadovai „padarė klaidą“, 1952 metais uždegę žalią šviesą Graikijos narystei NATO.

„Mes, Turkija, nenorime antrą kartą suklysti dėl šio klausimo“, – sakė jis.

Turkijos vadovas apkaltino Skandinavijos šalis, kad jos teikia prieglobstį Kurdistano darbininkų partijos (PKK) ir kraštutinių kairiųjų Revoliucinio liaudies išlaisvinimo partijos-Fronto (DHKP-C) nariams.

Švedijos ir Suomijos užsienio reikalų ministrai penktadienį išreiškė viltį Berlyne susitikti su Turkijos diplomatijos vadovu ir aptarti su juo Stokholmo ir Suomijos potencialų siekį įstoti į NATO.

Švedijos užsienio reikalų ministrės Ann Linde (An Lindės) pranešime, gautame naujienų agentūros AFP, sakoma, kad ji pageidaus „galimybės“ aptarti „potencialią Švedijos paraišką NATO“, kai šeštadienį susitiks Berlyne su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu (Mevliutu Čavušohlu).

Tuo metu Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto (Peka Havistas) penktadienį išreiškė viltį „tęsti mūsų diskusiją“ su kolega iš Turkijos.

Vasario 24 dieną Rusijai įsiveržus į Ukrainą, kaimyninės Suomijos politinė ir viešoji nuomonė smarkiai pakrypo už narystę NATO kaip atgrasymo nuo Rusijos agresijos priemonę.

Suomija ir Švedija jau seniai bendradarbiauja su NATO, todėl tikimasi, kad jos galės greitai prisijungti prie aljanso.

NATO narė Turkija aprūpino Ukrainą koviniais bepiločiais lėktuvais, tačiau vengia kartu su Vakarų sąjungininkais taikyti sankcijas Rusijai.

Tačiau kadangi Ankara palaiko gerus santykius su ir su Kyjivu, ir su Maskva, ji tarpininkavo siekiant užbaigti konfliktą ir pasiūlė surengti vadovų aukščiausiojo lygio susitikimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Na kas iš to, kad susitiks kalbėtis

Norės, įstos. Ir kiek besikalbėtų, baigsis turkų priminimu, kiek ES jiems skolinga ...tada įskaičiuoti galima visą kapitalą, kurį rusakalbės slavės įspūdingais kiekiais perėmusi iš žydų...ų nestovi inkų tiesiai pergabeno turkams už jų kokybiškas suvaidinti romantiško kavalierius paslaugas. Viskas yra gerai. Nieko nebepakeisit. Skandinavai turkai nepakomanduos. Gali tik iš tolo į baltas moteris pasižiūrėti ir nusiprausti nagus, kad namie teturi barzdotas užjuodėles ir vieną kitą pigiai nusipirktą prasigėrusią slavę...neįsižeiskit. pretenzijos juokingos. Turkų moterys išskirtinai negražios. Jie niekada nelaimės.

Pagreitintai priimkite..

Sekmes Suomijai ir Svedijai greitai tapti NATO naremis. Geriausias pasirinkimas,o Kremliui tai shokas,nes EUROPA darosi kaip vienas kumstis.Putkinas galvojo isardis visas Europos Sajungos valstybes..o ivyko atvirksciai..Sekmes Ukrainai.

Jonas

Kuo skubiau priimti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS