Į Turkiją atvyko Rusijos ir Irano prezidentai – derėsis dėl Sirijos klausimo | KaunoDiena.lt

Į TURKIJĄ ATVYKO RUSIJOS IR IRANO PREZIDENTAI – DERĖSIS DĖL SIRIJOS KLAUSIMO

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį Ankaroje pasveikino savo kolegas, Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir Irano prezidentą Hassaną Rouhanį. Vadovai susirinko aptarti Sirijos klausimo, konkrečiai, Sirijos vyriausybės veržimosi į paskutinį sukilėlių kontroliuojamą Idlibo regioną problemos. Nuo 2017 metų tai jau penktasis Sirijos klausimu rengiamas vadovų suvažiavimas.

Iranas ir Rusija yra ištikimos Sirijos prezidento Basharo al-Assado sąjungininkės, o Turkija remia sukilėlius ir prezidentą jau ilgai ragino nušalinti. Vis dėlto, kadangi B. al-Assadas atrodo per daug gerai įsitvirtinęs, Turkijos prioritetas kiek pasikeitė – valstybė siekia apsisaugoti nuo iš Idlibo ir Sirijos šiaurės vakarų plūstančių migrantų srauto.

Turkijos atstovai dabar yra labiausiai susirūpinę dėl nuolatinių Sirijos režimo pajėgų išpuolių Idlibo regione, nors jau nemažai kartų regione buvo skelbiamos įvairios paliaubos.

Ankara Idlibe turi 12 stebėjimo postų, kurie skirti buferinės zonos vykdymo priežiūrai. Dėl šios zonos Turkijos atstovai su Maskva susitarė prieš metus, o šis susitarimas turėtų užkirsti kelią Sirijos vyriausybei vykdyti didelio masto puolimus. Vis dėlto šiems postams pasatruoju metu buvo iškilusi didelė grėsmė, o praėjusį mėnesį, Sirijos pajėgoms įžengus į regioną, vienas postas buvo atkirstas nuo likusio Idlibo.

Nepaisydamos rugpjūčio 31 dieną priimtų paliaubų tarp Ankaros ir Maskvos, Rusijos pajėgos regione ir toliau rengia antskrydžius.

„Šioje zonoje dar yra daug teroristų, ir grupuočių kovotojai vis dar apšaudo vyriausybės pajėgas“, – penktadienį teigė patarėjas Kremliuje Jurijus Ušakovas.

GALERIJA

  • Į Turkiją atvyko Rusijos ir Irano prezidentai – derėsis dėl Sirijos klausimo
  • Į Turkiją atvyko Rusijos ir Irano prezidentai – derėsis dėl Sirijos klausimo
EPA-ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Europos Sajunga

Turkija laikas mesti is NATO. Ji susirado naujus draugus.

Benzinas

Jau senai susitiko. Cia viskas vyksta, kad nafta pabranginti. putleris neriasi is kailio. Dabar jo geriausi draugai-muslimai... :D Laikas ta "artele" suardyti. JAV dar ilgai stebes?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS