Turkijos žurnalistai smerkia vyriausybės įstatymo projektą dėl dezinformacijos | KaunoDiena.lt

TURKIJOS ŽURNALISTAI SMERKIA VYRIAUSYBĖS ĮSTATYMO PROJEKTĄ DĖL DEZINFORMACIJOS

Turkijos žurnalistų organizacija šią savaitę pasmerkė vyriausybės remiamą įstatymo projektą, pagal kurį asmenims už „dezinformacijos“ skleidimą grės trejų metų įkalinimas.

Organizacija tvirtina, kad tai sudaro grėsmę saviraiškos laisvei.

Įstatymo projektas, kuris parlamente pradėtas svarstyti antradienį, dar gegužės mėnesį buvo pateiktas Turkijos valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP). Jeigu įstatymas bus priimtas, jis privers socialinius tinklus ir interneto svetaines perduoti informaciją apie vartotojus, kurie galima skleidžia „klaidinančią informaciją“.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) jau ilgą laiką siekia nuslopinti kritiką, o kitąmet jo laukia sudėtingiausi rinkimai nuo atėjimo į valdžią prieš beveik du dešimtmečius.

Dėl šalyje siautėjančios milžiniškos infliacijos ir valiutos krizės AKP reitingai prieš rinkimus, kurie vyks kitų metų birželio mėnesį, atsidūrė istorinėse žemumose.

„Mes, žurnalistai, dar kartą perspėjame įstatymų leidėjus ir visuomenę, nes tai yra mūsų atsakomybės visuomenei dalis“, – sakė 10 žurnalistų organizacijų antradienį paskelbtame bendrame pareiškime.

„Jeigu įstatymas bus priimtas dabartine forma, spaudos, saviraiškos ir komunikacijos laisvė mūsų šalyje patirs spaudimą ir apgultį ", – teigiama jame.

Prie parlamento protestavę žurnalistai, lydimi įstatymų leidėjų iš opozicijos, dėvėjo juodas kaukes bei turėjo plakatus su užrašais: „Spauda yra laisva“, „Ne cenzūros įstatymui“, „Spaudos laisvė yra demokratijos pagrindas“.

Tarptautinės žurnalistų federacijos (IFJ) duomenimis, „didžiausia žurnalistų kalintoja pasaulyje“ yra Turkija, už grotų laikanti dešimtis žiniasklaidos darbuotojų.

Jeigu bus priimtas naujas įstatymas, jį pažeidę žurnalistai ne tik rizikuoja prarasti laisvę trejiems metams, bet dar ir prarasti akreditacijas.

Nors opozicija bandė blokuoti naująjį įstatymo projektą, parlamente daugumą turi islamiškoji AKP ir jos nacionalistinės pakraipos partnerė MHP.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonas

Pas mus spaudoje skleidžiami pletjkai ir dezinformacija, panika keliama, prognizės ufonaitiškos-ir nieks už tai neatsakingas. Už skelbiamą info turi būti atsakingas rašytojas. Teisus buvo Valonskas....

Flurona [Palaikau Z. Šličytę]

O pas mus saviraiškos laisvę turi tik viena pusė

SUSIJUSIOS NAUJIENOS