U. Reinsalu: Ukrainos pergalė prisidėtų prie baltarusių opozicijos demokratinių siekių | KaunoDiena.lt

U. REINSALU: UKRAINOS PERGALĖ PRISIDĖTŲ PRIE BALTARUSIŲ OPOZICIJOS DEMOKRATINIŲ SIEKIŲ

Estijos diplomatijos vadovas Urmas Reinsalu ketvirtadienį Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) užsienio reikalų ministrų susitikimo kuluaruose surengtame renginyje pareiškė, kad Ukrainos pergalė prisidėtų prie Baltarusijos opozicijos demokratinių siekių.

Estijos ministro iniciatyva surengtame posėdyje daugiausiai dėmesio buvo skiriama blogėjančiai politinei ir žmogaus teisių padėčiai Baltarusijoje. Renginyje taip pat dalyvavo Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

2020 metų rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje vyko prezidento rinkimai. Paskelbus, kad juos vėl laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, šalyje kilo masiniai protestai.

Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažįsta laisvais bei teisingais.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų teigė patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą.

Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

Su A. Lukašenka rinkimuose konkuravusi S. Cichanouskaja savo politinę veiklą tęsia iš Vilniaus.

U. Reinsalu sakė, kad per pastaruosius dvejus metus Baltarusijos režimas išplėtė savo nusikalstamus veiksmus prieš žmones. Režimas nevykdo savo tarptautinių įsipareigojimų ir susitarimų, ir prisideda prie žiauraus Rusijos karo prieš Ukrainą.

„Estija tvirtai remia Baltarusijos pilietinės visuomenės demokratinius siekius ir nuolat atkreipia dėmesį į šalyje vykstančius žmogaus teisių ir tarptautinės teisės pažeidimus, kurie turi įtakos visos Europos saugumui. Tarptautinė bendruomenė turi ir toliau taikyti sankcijas Lukašenkai, izoliuoti jį ir užtikrinti, kad neteisėtas Baltarusijos režimas nesijaustų nebaudžiamas“, – sakė U. Reinsalu.

Jis pridūrė, kad taip pat reikia dėti pastangas, kad politiniai kaliniai Baltarusijoje būtų nedelsiant ir besąlygiškai paleisti į laisvę.

U. Reinsalu taip pat pabrėžė, kad visapusiška parama Ukrainai turi būti tęsiama siekiant laimėti karą, o tai taip pat prisidėtų prie Baltarusijos opozicijos demokratinių siekių.

Dalyvaudamas ESBO ministrų susitikime, U. Reinsalu taip pat dalyvavo Ukrainos organizuotame renginyje apie Rusijos teisinę atsakomybę.

Gairės: Urmas Reinsalu, Estija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS