U. von der Leyen: ES niekada nesutiks su Rusijos grėsme savo saugumui | KaunoDiena.lt

U. VON DER LEYEN: ES NIEKADA NESUTIKS SU RUSIJOS GRĖSME SAVO SAUGUMUI

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) antradienį kalbėdama Kanados parlamente, kur lankėsi siekdama sustiprinti paramą Ukrainai, teigė, kad Europa niekada nesutiks su Rusijos grėsmėmis savo saugumui.

„Niekada nesutiksime, kad karinė galybė, fantazuojanti apie imperiją, pervažiuotų savo tankais per tarptautinę sieną“, – sakė ji savo kalboje, pasakytoje praėjus daugiau nei metams nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

Ji pridūrė, kad 27 šalių blokas „niekada nesutiks su šia grėsme Europos saugumui ir mūsų tarptautinės bendruomenės pamatams“.

U. von der Leyen paragino skirti „tvirtą karinę ir ekonominę paramą“ Ukrainai, taip pat pakartojo raginimus Rusijai „sumokėti už savo agresijos nusikaltimą“ po to, kai lapkritį pasiūlė įsteigti specializuotą teismą, kuris persekiotų rusų aukšto rango pareigūnus už tokius nusikaltimus.

Tarptautinės moters dienos išvakarėse U. von der Leyen taip pat gyrė Ukrainos kares, kurioms iki karo buvo uždrausta atlikti kovines užduotis, tačiau „joms tai nerūpėjo ir jos vis tiek pradėjo eiti į kariuomenę“.

„Tai ne tik karas Ukrainoje. Tai taip pat karas dėl žmogaus teisių, ir tai yra karas dėl moterų teisių“, – sakė ji, o jos žodžius palydėjo plojimai. EK pirmininkė taip pat paminėjo Jungtinių Tautų kaltinimus, kad „Rusija naudoja prievartą ir seksualinį smurtą kaip savo karinės strategijos Ukrainoje dalį“.

Ukrainietės kovoja, sakė U. von der Leyen, pažymėdama, kad nuo karo pradžios tarnaujančių kariuomenėje moterų skaičius padvigubėjo.

„Šios moterys taip pat sudaužė stiklines lubas tiesiai rusų įsibrovėliams virš galvų“, – pridūrė ji.

Anksčiau, lankydamiesi Kanados karinėje bazėje, U. von der Leyen ir Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) pažadėjo tiekti generatorius Ukrainai, kuri ne kartą patyrė atakas prieš savo elektros tinklus.

J. Trudeau taip pat paskelbė, kad netrukus turėjusi baigtis Kanados misija Lenkijoje mokyti Ukrainos karo inžinierius pratęsiama iki spalio mėnesio, taip pat bus dislokuoti medicinos instruktoriai.

Po kelių dienų vizito Kanadoje U. von der Leyen vyks į Jungtines Valstijas, kur penktadienį ją priims JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Gairės: Ursula von der Leyen, ES, karas Ukrainoje, Rusija, Grėsmė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS