U. von der Leyen Kinijai: ES pasirengusi sunkiems sprendimams ekonomikai apsaugoti | KaunoDiena.lt

U. VON DER LEYEN KINIJAI: ES PASIRENGUSI SUNKIEMS SPRENDIMAMS EKONOMIKAI APSAUGOTI

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pirmadienį sakė, kad Europos Sąjunga nevengs imtis griežtų priemonių savo ekonomikai apsaugoti ir saugumui užtikrinti, tarp Europos ir Kinijos tvyrant įtampai dėl prekybos.

„Sąžiningai žaidžianti Kinija gerai mums visiems“, – sakė U. von der Leyen po Paryžiuje įvykusių trišalių derybų su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu).

„Europa nedvejodama priims sunkius sprendimus, reikalingus jos ekonomikai apsaugoti ir jos saugumui“, – sakė EK vadovė.

U. von der Leyen teigė, kad „disbalansas išlieka didelis“, ir tai „kelia didelį susirūpinimą“.

Ji paminėjo Kinijos subsidijas „Europos rinką užtvindžiusiems“ elektriniams automobiliams ir plienui.

Be to, pasak EK vadovės, Kinija ir toliau „masiškai remia savo gamybos sektorių“, kurio produkcijos pertekliaus negali absorbuoti kitos pasaulio šalys.

U. von der Leyen taip pat sakė, kad Kinija neleidžia ES bendrovėms sąžiningai patekti į savo rinką.

Ji sakė esanti įsitikinusi, kad derybose gali būti padaryta pažanga, tačiau pabrėžė, kad „esame pasirengę pasinaudoti visomis mūsų prekybos apsaugos priemonėmis, jei to prireiks“.

„Europa negali sutikti su rinką iškraipančiais veiksmais“, – pabrėžė EK pirmininkė.

Tuo metu Xi Jinpingas pirmadienį per derybas Paryžiuje neigė, kad Kinijos pajėgumų perteklius pasaulinėje prekyboje yra problema.

„Vadinamoji „Kinijos pajėgumų pertekliaus problema“ neegzistuoja nei lyginamojo pranašumo, nei pasaulinės paklausos požiūriu“, – Kinijos užsienio reikalų ministerija citavo prezidentą.

Jo teigimu, Kinija ir Europa turėtų spręsti nesutarimus dėl prekybos „dialogo ir konsultacijų būdu ir atsižvelgti į teisėtus viena kitos nuogąstavimus“.

E. Macronas jau anksčiau ragino su valstybiniu vizitu Prancūzijoje viešintį Xi Jinpingą pritarti sąžiningoms pasaulinės prekybos taisyklėms.

„Mūsų žemyno ateitis labai aiškiai priklausys nuo mūsų gebėjimo toliau subalansuotai plėtoti santykius su Kinija“, – sakė E. Macronas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

varnos

šokis Kinijos negadina .....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS