Ukraina dėl vangios vakcinavimo kampanijos kaltina „isteriją prieš skiepus“ | KaunoDiena.lt

UKRAINA DĖL VANGIOS VAKCINAVIMO KAMPANIJOS KALTINA „ISTERIJĄ PRIEŠ SKIEPUS“

Ukrainos sveikatos apsaugos ministras antradienį pareiškė, kad dėl vangios masinio vakcinavimo nuo pandeminio koronaviruso kampanijos kalta „isterija prieš skiepus“, ir paragino medicinos darbuotojus aktyviau skiepytis.

Apie 40 mln. gyventojų turinti Ukraina masinį skiepijimą pradėjo praėjusio mėnesio gale – vėliau nei dauguma Europos šalių.

Ministras Maksymas Stepanovas sakė, kad per primas dvi kampanijos savaites buvo paskiepyta tik 19 tūkst. žmonių, kurių dauguma – medicinos darbuotojai.

„Manęs netenkina šie skaičiai“, – sakė ministras žurnalistams ir pridūrė tikėjęsis, kad baigiantis praėjusiai savaitei per dieną bus paskiepijama 10 tūkst. žmonių.

Praėjusį mėnesį Ukraina gavo 500 tūkst. bendrovės „AstraZeneca“ kartu su Oksfordo universitetu sukurtos vakcinos nuo COVID-19 dozių. Šis preparatas parduodamas pavadinimu „Covishield“ ir yra gaminamas Indijos biotechnologijų ir farmacijos bendrovėje „Serum Institute of India“.

Raginu gydytojus neatidėlioti vakcinacijos ir apsisaugoti.

Tačiau daugelis ukrainiečių, tarp kurių yra ir prioritetinei vakcinacijos grupei priklausančių medicinos darbuotojų, skeptiškai vertina „Covishield“. Socialiniuose tinkluose ši vakcina kritikuojama už tai, kad gaminama Indijoje, o ne Vakaruose.

„Raginu gydytojus neatidėlioti vakcinacijos ir apsisaugoti“, – sakė M. Stepanovas ir pridūrė, kad tai yra „nacionalinio saugumo reikalas“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį taip pat paragino spartinti vakcinavimo kampaniją ir sakė, jog tai būtų geriausias atsakas į augantį užsikrėtimų skaičių.

Ukraina yra viena skurdžiausių Europos valstybių, o jos sveikatos apsaugos sistema – atgyvenusi. Nuo pandemijos pradžios šalyje nustatyti per 1,4 mln. COVID-19 atvejų, daugiau kaip 27 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė.

Sveikatos apsaugos ministras antradienį taip pat pasmerkė „prieš skiepus nukreiptą kampaniją“, per kurią skleidžiama melaginga informacija apie kol kas vienintelę Ukrainos turimą vakciną nuo COVID-19. Anot jo, tokiu būdu šalyje kurstoma „isterija prieš skiepus“.

Anot M. Stepanovo, prie šios kampanijos tikriausiai prisideda rusiškos vakcinos nuo pandeminio koronaviruso „Sputnik V“ propaguotojai.

Diena anksčiau Vašingtonas pareiškė, kad Rusijos žvalgyba vykdo dezinformacijos kampaniją prieš JAV gaminamas vakcinas nuo koronaviruso, siekdama propaguoti rusiško preparato „Sputnik V“ naudojimą. Antradienį Kremlius šiuos pareiškimus pavadino „absurdiškais ir nepagrįstais“.

Ukraina vasarį uždraudė „valstybių agresorių“ – taip Kijevas nuo 2015 metų vadina Rusiją – kuriamas vakcinas. Kijevas rusišką vakciną laiko Kremliaus geopolitiniu įrankiu.

Ukrainos vyriausybė nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse. Šis konfliktas prasidėjo Maskvai anksčiau tais pačiais metais aneksavus Krymo pusiasalį po Kijeve įvykusios proeuropietiškos Maidano revoliucijos.

Netoli fronto linijos esančio Severodonecko karo ligoninėje antradienį buvo paskiepyti daugiau kaip 100 karių, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

„Padariau tai dėl savo saugumo“, – sakė Vitalijus, vienas iš paskiepytų karių.

„Kasdien paskiepijama vis daugiau karių“, – AFP sakė Severodonecko karo ligoninės direktoriaus pavaduotojas Romanas Isajenka.

Gynybos ministerija antradienį informavo, kad nuo vakcinacijos kampanijos pradžios pirmąja vakcinos doze paskiepyti beveik 3 200 karių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS