Ukraina pateikė kaltinimus buvusiam prorusiškam premjerui M. Azarovui | KaunoDiena.lt

UKRAINA PATEIKĖ KALTINIMUS BUVUSIAM PRORUSIŠKAM PREMJERUI M. AZAROVUI

Ukraina ketvirtadienį pateikė kaltinimus savo buvusiam ministrui pirmininkui dėl Rusijos invazijos pateisinimo ir raginimo panaikinti Ukrainos konstituciją.

Generalinė prokuratūra jo neįvardijo, tačiau paskelbė šiek tiek neryškią prorusiško ministro pirmininko Mykolos Azarovo, atsistatydinusio 2014 metais per proeuropietišką Ukrainos Maidano revoliuciją, nuotrauką.

Ukrainos žiniasklaida taip pat pranešė, kad kaltinimai pareikšti būtent M. Azarovui, kuris jau seniai yra Kyjivo teisinių procesų taikinys.

M. Azarovas ir tuometinis prezidentas Viktoras Janukovyčius 2014 metais pabėgo į Rusiją po to, kai jų saugumo pajėgos nužudė dešimtis protestuotojų, stovyklavusių Kyjivo centre ir reikalavusių proeuropietiškų reformų.

„Prokurorai pateikė teismui kaltinamąjį aktą baudžiamojoje byloje buvusio Ukrainos ministro pirmininko atžvilgiu“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame Generalinės prokuratūros pranešime.

Jame teigiama, kad pareigūnas bendradarbiavo su Maskva, siekdamas propaguoti Rusijos pasakojimus apie karą, neigė, kad Rusijos pajėgos vykdė žiaurumus Bučos mieste, ir stengėsi pateisinti Rusijos invaziją kaip gynybinę specialiąją operaciją.

„Buvęs pareigūnas įvykius Bučoje vadina „klastotėmis“, skatina „denacifikaciją“ ir smurtinį Ukrainos valdžios pakeitimą ir sako, kad Putino „specialioji operacija“ išgelbėjo Donecką nuo užgrobimo“, – sakoma jame.

2019 metais Ukrainos teismas pripažino V. Janukovyčių kaltu dėl valstybės išdavystės ir mėginimo numalšinti protestus. Buvęs prezidentas nuteistas už akių 13 metų laisvės atėmimo.

2022 metų sausį, likus kelioms savaitėms iki Rusijos invazijos, britų žvalgybos šaltiniai teigė, kad M. Azarovas palaikė ryšius su Rusijos slaptosiomis tarnybomis.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Ukraina, prorusiškas premjeras, Mykola Azarovas, pateikė kaltinimus
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS