Ukraina žada kasmet minėti pasipriešinimo Krymo okupacijai dieną | KaunoDiena.lt

UKRAINA ŽADA KASMET MINĖTI PASIPRIEŠINIMO KRYMO OKUPACIJAI DIENĄ

Trečiadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė, kad valstybė kasmet minės pasipriešinimo Krymo aneksijai dieną. Prezidentas tvirtino, kad Kijevas visada sieks atgauti šio pusiasalio Juodojoje jūroje kontrolę.

Rusija aneksavo Krymą 2014 m. Tokį žingsnį pasmerkė tarptautinė bendruomenė. Po to sekė Rusijos remiamų separatistų karas Rytų Ukrainoje, pasiglemžęs 13 tūkst. žmonių gyvybes.

Kreipdamasis į forumo „Krymo amžius“ dalyvius, V. Zelenskis sakė, kad vasario 26 d. Ukrainoje bus pradėta minėti kasmetinė Rezistencijos Krymo okupacijai diena.

„Yra tokių konceptų, kuriems net nereikia įrodymo: savaitė turi septynias dienas, Žemė yra apvali ir Krymas yra Ukrainos“, – sakė V. Zelenskis.

Maskvoje Kremliaus atstovas Dmtitrijus Peskovas savo ruožtu išreiškė „kategorišką“ Rusijos nepritarimą šiai žiniai iš Ukrainos.

V. Zelenskio pranešimas buvo paskelbtas Prancūzijai ir Vokietijai atnaujinus pastangas pabaigti Donbaso regione Ukrainos rytuose vykstantį karą.

Gruodį Paryžiuje V. Zelenskis pirmą kartą susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Tačiau derybose, kuriose taip pat dalyvavo Vokietijos kanclerė Angela Merkel bei Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, daugiausiai dėmesio skirta karo Rytų Ukrainoje klausimui, bet ne Krymo aneksijai.

„Darome viską, ką galime, kad baigtume karą Donbase, – teigė V. Zelenskis. – Tačiau tai nereiškia, kad Krymo klausimas jau nebėra įtrauktas į darbotvarkę arba kad tai bus kaina, kurią mokėsime už taiką.“

2014 m. vasario 26 d. tūkstančiai Krymo gyventojų susirinko į mitingą regiono sostinėje Simferopolyje, kad pasipriešintų bet kokiam atsiskyrimui nuo Ukrainos.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

jo

> Kai Ukrainoje gyv lygis pakils:))) Oi negaliu, kuriame šimtmetyje planuojama? Kol kas virš 4 milijonų ukrainiečių uždarbiauja RU kad išmaitinti išgrobstytame, nuniokotame ir praskolintme sklype likusias šeimas, dar apie 2 milijonus uždarbiauja ES , daugiausiai PL ir LT. Atlyginimai apie 120 dolerių, pensijos apie 40 dolerių supuvusiomis grivnomis, o kainos sparčiai europėja :)

Ref2

Kai Ukrainoj gyv lygis pakils patys krymieciai nores grižti

jo

Nejuokinkite su tais totoriais, jie Kryme tokie pat "vietiniai ir etniniai" kaip ir rusai, tai mongolų - totorių ordos palikuonys kurie žlungant ordai užsiliko dabartinio Krymo teritorijoje, ką jie padarė tikriesiems gyventojams kažkodėl linkę nutylėti . Dabar Kryme gyvena apie 85 procentai rusai , apie 8 procentai totoriai ir tik 2 procentai ukrainiečiai, daug mišrių šeimų ir taip toliau ,tik šis kraštas niekaip nesusijęs su Ukraina ar ukrainiečiais, tai sovietų diktariaus įgeidžiu buvo dirbtinai prijungta su autonomijos teisėmis, esa taip patogiau administruoti ,o gyventojų niekas neklausė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS