Ukrainiečiai Zaporižioje surengė pratybas siekiant pasiruošti galimai AE avarijai | KaunoDiena.lt

UKRAINIEČIAI ZAPORIŽIOJE SURENGĖ PRATYBAS SIEKIANT PASIRUOŠTI GALIMAI AE AVARIJAI

Ukrainos ekstremaliąsias situacijas likviduojančių tarnybų darbuotojai, apsirengę baltais ir geltonais apsauginiais kostiumais bei pasitelkę prietaisus radiacijos lygiui nustatyti, ketvirtadienį dalyvavo pratybose, kuriose ruošėsi galimam radiacijos nuotėkiui iš Rusijos okupuotos Zaporižios atominės elektrinės.

Pratybose Zaporižios, esančios maždaug už 100 km nuo didžiausios Europoje atominės elektrinės, pakraštyje dalyvavo dešimtys civilių.

Rusija elektrinę užėmė karo pradžioje, o per pastaruosius metus pradėjo didėti nuogąstavimai dėl saugumo, Maskvai ir Kyjivui nuolat keičiantis kaltinimais jos apšaudymu.

Ukrainos karinė žvalgyba neseniai pareiškė, nors ir nepateikė įrodymų, kad Rusija šalies pietryčiuose esančiame objekte planuoja plataus masto provokaciją. Praėjusią savaitę ukrainiečių vyriausybės nariai informavo tarptautinius atstovus apie galimą grėsmę.

Jei elektrinėje nutiktų nelaimė, žmonės iš radioaktyviąja spinduliuote užterštų teritorijų būtų nugabenti į vietą, kur jiems būtų suteikta medicininė ir psichologinė pagalba, teigė gelbėjimo tarnybos. Kita stotelė būtų laikinasis centras, kuriame nuo jų būtų nuplauta paviršinė spinduliuotė, o tada jie būtų pervežti į evakuacijos punktus.

Praėjusiais metais, kai pirmą kartą iškilo avarijos elektrinėje grėsmė, Ukraina įsteigė krizių valdymo būstinę. Ketvirtadienį vykusios pratybos buvo ne pirmosios.

Gelbėjimo tarnybų duomenimis, įvykus branduolinei katastrofai, iš arčiausiai objekto esančių vietovių būtų evakuota apie 300 000 žmonių. Tai apima keturis regionus: Dnipropetrovsko, Chersono, Zaporižios ir Mykolajivo. Evakuacija būtų privaloma.

Priklausomai nuo vėjo krypties ir radiacijos plitimo, žmonės būtų gabenami į saugesnes Ukrainos vietoves.

Okupantai mažina savo buvimą Zaporižios AE teritorijoje

Naujausiais duomenimis, rusų kontingentas pamažu palieka Zaporižios atominės elektrinės teritoriją, penktadienį skelbia Ukrainos karinė žvalgyba.

Platformoje „Telegram“ paskelbtame pranešime sakoma, kad „vieni pirmųjų elektrinę paliko trys „Rosatom“ darbuotojai, vadovavę rusų veiksmams“.

Rekomendacijas evakuotis gavo ir sutartį su rusų branduolinės energetikos milžine „Rosatom“ pasirašę ukrainiečiai. Pagal gautus nurodymus jie turi išvykti iki liepos 5 dienos, pageidaujama – į okupuotą Krymą.

Karinių patrulių skaičius palaipsniui mažėja ir elektrinės teritorijoje bei netoliese esančiame Enerhodare.

Jėgainėje likusiam personalui nurodyta „bet kokio pavojaus atveju kaltinti Ukrainą“, sakoma žvalgybos pranešime.

Rusija užgrobė Zaporižios elektrinę pietų Ukrainoje netrukus po to, kai vasario mėnesį įsiveržė į šalį.

Rusija ir Ukraina jau kelis mėnesius kaltina viena kitą apšaudant elektrinę.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praėjusią savaitę pareiškė, kad Maskvos pajėgos svarsto galimybę surengti teroro išpuolį Rusijos kontroliuojamoje Zaporižios atominėje elektrinėje.

Gairės: karas Ukrainoje, Zaporižia, pratybos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS