JK diplomatijos vadovas D. Cameronas pažadėjo toliau teikti karinę paramą Ukrainai | KaunoDiena.lt

JK DIPLOMATIJOS VADOVAS D. CAMERONAS PAŽADĖJO TOLIAU TEIKTI KARINĘ PARAMĄ UKRAINAI

Naujasis Jungtinės Karalystės diplomatijos vadovas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) ketvirtadienį apsilankė Kyjive ir pažadėjo ir toliau teikti karinę paramą Ukrainai, nepaisant to, kad pasaulio dėmesys šiuo metu sutelktas į Vidurio Rytus.

Buvęs JK ministras pirmininkas D. Cameronas pirmojo užsienio vizito po paskyrimo užsienio reikalų sekretoriumi atvyko į Kyjivą. Nuo pat 2022 metų vasario, kai Rusija užpuolė Ukrainą, Londonas yra ištikimas karinis ir politinis Kyjivo sąjungininkas.

„Ir toliau teiksime jums moralinę paramą, diplomatinę paramą, ekonominę paramą, bet visų svarbiausia, [kad teiksime] jums reikalingą karinę paramą ne tik šiais ir kitais metais, o tiek, kiek reikės“, – per susitikimą su V. Zelenskiu sakė D. Cameronas.

„Rusija mano, kad gali išlaukti iki karo pabaigos, o Vakarai galiausiai nukreips savo dėmesį kitur. Tai negali būti toliau nuo tiesos“, – pridūrė jis atskirame pareiškime.

Jo vizitas įvyko praėjus daugiau nei pusantrų metų nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

V. Zelenskis padėkojo D. Cameronui už atvykimą, kai pasaulio dėmesys yra nukrypęs į ilgiau nei mėnesį trunkantį kruviną Izraelio ir „Hamas“ konfliktą.

„Žinote, kad dabar pasaulis nėra sutelkęs dėmesio į padėtį mūsų mūšio lauke Ukrainoje, o dėmesio dalijimas tikrai nepadeda“, – pasakė jis D. Cameronui.

Dronų antskrydis

Jis pasidžiaugė jų susitikimu, kuriame daugiausia dėmesio skyrė „fronto linijai skirtiems ginklams, oro gynybos stiprinimui ir mūsų žmonių bei ypatingos svarbos infrastruktūros apsaugai“.

D. Cameronas palaikė Ukrainą, sąjungininkams nerimaujant dėl minimalios pažangos pastaraisiais mėnesiais.

Jau beveik metus nei Rusija, nei Ukraina nepasiekė reikšmingų teritorinių laimėjimų, o ukrainiečių kariuomenės aukšto rango vadas neseniai pareiškė, kad kovos atsidūrė aklavietėje.

Tačiau daugėja pranešimų, kad Ukrainos pajėgos įsitvirtino Rusijos kontroliuojamame rytiniame Dnipro upės krante, o tai gali atverti kelią Ukrainos pajėgoms veržtis tolyn Maskvos aneksuoto Krymo link.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad D. Cameronas dalyvavo derybose klausimais, susijusiais su apsiginklavimu, ginklų gamyba ir laivybos saugumu Juodojoje jūroje.

D. Cameronas taip pat susitiko su Ukrainos vicepremjere Olha Stefanišyna, sakoma JK užsienio reikalų ministerijos pranešime. Jiedu aptarė Ukrainos siekį prisijungti prie JAV vadovaujamo NATO karinio aljanso.

„Jungtinė Karalystė yra įsitikinusi, kad Ukrainos vieta NATO yra teisėta, ir bendradarbiauja su sąjungininkais, kad palengvintų Ukrainos stojimo į NATO tvarką, panaikindama būtinybę parengti Narystės veiksmų planą“, – cituojamas D. Cameronas.

Pranešimas apie D. Camerono vizitą buvo paskelbtas tuo metu, kai Ukrainos oro pajėgos pranešė, kad per praėjusią naktį buvo numušta 16 rusų dronų ir viena valdoma aviacinė raketa.

Gairės: Davidas Cameronas, karas Ukrainoje, vizitas į Ukrainą
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS