Ukrainos ir Rusijos derybos dėl dujų: kol kas – be rezultatų | KaunoDiena.lt

UKRAINOS IR RUSIJOS DERYBOS DĖL DUJŲ: KOL KAS – BE REZULTATŲ

Ketvirtadienio pavakarę Briuselyje įvykęs dar vienas Rusijos ir Ukrainos derybų dėl dujų, tarpininkaujant Europos Komisijai, etapas buvo trumpiausias šių derybų istorijoje, ir, kaip Kremlius „pranašavo“ išvakarėse, jo nevainikavo jokie konkretūs susitarimai. Šalys sutarė derybas pratęsti spalio pabaigoje.

Deryboms vadovavęs Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas, už energetikos sąjungą atsakingas Marošas Šefčovičius po jų pareiškė, jog Ukrainą derybose labiausiai domino rusiškų dujų tranzito išsaugojimas, o Rusiją – galimybės tiekti dujas Ukrainai tiesiogiai.

Jo žodžiais, šalys sutarė visa tai „išdiskutuoti“ per kitą derybų etapą po mėnesio.

„Mes nusprendėme, jog jų įmonės – „Gazprom“ ir „Naftogaz“ – tęs dvišalius pokalbius, kad būtų išspręsti išliekantys nesutarimai, o mūsų susitikimas politiniu lygiu bus pratęstas spalio pabaigoje“, – sakė M. Šefčovičius.

Anot agentūros „Interfax“, iš viešų ir trumpų pasisakymų galima daryti išvadą, kad derybininkai vieni kitiems sudarė įspūdį, jog yra pagaliau pasirengę įsiklausyti vienas į kitą bei bandyti susitarti.

„Esu tikras, kad sprendimus rasime. Šios dienos konsultacijos parodė teigiamą visų suinteresuotų šalių požiūrį. Norime rasti būdų, kaip užtikrinti, kad dujų tiekimas nebūtų nutrauktas, o nuo 2020 metų būtų naujos sutartys ir nauji santykiai“, – pareiškė Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas.

Jis pabrėžė, jog Rusija yra pasirengusi dirbti pagal senąją sutartį, jei Ukraina negalės sukurti nepriklausomo dujų transportavimo operatoriaus, o tai, anot A. Novako, vargu ar įmanoma per tokį trumpą laiką.

Pasak Rusijos ministro, konkrečios dujų tranzito apimtys nebuvo aptarinėjamos, Rusija siūlė Ukrainai pagalvoti „dėl nulinio varianto Stokholmo arbitraže“. Tai reiškia, kad Ukraina turėtų atsisakyti jos naudai iš „Gazprom“ priteistų 2,6 mlrd. JAV dolerių.

„Nepriklausomo Ukrainos dujų transportavimo sistemos operatoriaus suformavimas užimtų labai daug laiko, todėl geriausia būtų pratęsti dabartinės sutarties galiojimą“, – pareiškė „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris.

Ukrainos energetikos ir aplinkos apsaugos ministras Oleksijus Orželas, palankiai įvertinęs šias derybas, pabrėžė, kad „šalys girdi viena kitą“.

Jis pridūrė, jog Ukraina siekia naujos tranzito sutarties su Rusija, kuri atitiktų Europos Sąjungos teisę bei energetikos rinkos taisykles.

„Būsimos sutarties pagrindas turi būti ES teisė ir taisyklės. Mes aiškiai paaiškinome Rusijos delegacijai, kad Ukraina pas save jas pritaiko“, – pritarė M. Šefčovičius.

A. Mileris pridūrė, jog tiek Rusija, tiek ir Ukraina požeminėse saugyklose sukaupė labai solidžias dujų atsargas ir toliau jas didina, lyg lauktų labai šaltos žiemos.

„Dar nežinia, ar žiema bus šalta, bet sukauptų dujų atsargų pakanka vidutinei“, – sakė „Gazprom“ vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS