Ukrainos prezidentas atvyko netikėto vizito į Kanadą | KaunoDiena.lt

UKRAINOS PREZIDENTAS ATVYKO NETIKĖTO VIZITO Į KANADĄ

  • 0

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienio vakarą neplanuotai iš Jungtinių Valstijų atvyko į Kanadą, siekdamas sutelkti paramą savo šaliai, kovojančiai su Rusijos invazija.

Kanados televizija parodė, kaip ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) pasisveikino su iš Vašingtono atskridusiu V. Zelenskiu, šiam išlipus iš lėktuvo Otavoje, kur jis lankosi pirmą kartą nuo plataus masto karo pradžios 2022-ųjų vasarį.

Vašingtone V. Zelenskis susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) ir Kongreso vadovais. JAV V. Zelenskis ne tik sulaukė šiltų žodžių ir palaikymo bei ginklų pažadų iš J. Bideno, bet ir bendravo su skeptiškai nusiteikusiais respublikonais, norinčiais nutraukti paramą.

Anot Gynybos ministerijos, bendra Kanados paramos Ukrainai suma nuo plataus masto Rusijos invazijos pradžios pernai vasarį yra daugiau kaip 8 mlrd. Kanados dolerių (5,6 mlrd. eurų), iš kurių daugiau kaip 1,8 mlrd. Kanados dolerių (1,2 mlrd. eurų) išleista karinei paramai.

Kanada taip pat apmokė per 38 tūkst. ukrainiečių karių.

„Ukrainos žmonės yra ieties smaigalys, lemiantis XXI a. ateitį. Kanada ir toliau nepaliaujamai remia Ukrainos žmones“, – prieš atvykstant V. Zelenskiui pareiškime teigė J. Trudeau.

Penktadienį V. Zelenskis surengs oficialias derybas su J. Trudeau Otavoje ir pasakys kalbą Kanados parlamente.

Po to jiedu vyks į Torontą, kur susitiks su verslo lyderiais ir Kanados ukrainiečių bendruomenės nariais.

Be to, Gynybos ministerija pranešė, kad ministras Billas Blairas (Bilas Bleras) penktadienį Kanadoje susitiks su ukrainiečių gynybos ministru Rustemu Umerovu.

Vyriausybės duomenimis, Kanadoje gyvena antra pagal dydį ukrainiečių diaspora pasaulyje po Rusijos – čia gyvena apie 1,36 mln. ukrainiečių kilmės žmonių.

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Kanada, netikėtas vizitas, Justinas Trudeau
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS