V. Putinas oficialiai įšaldė INF sutarties galiojimą | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS OFICIALIAI ĮŠALDĖ INF SUTARTIES GALIOJIMĄ

  • 0

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pasirašė įstatymą dėl svarbios Šaltojo karo laikų ginklų kontrolės sutarties su JAV sustabdymo.

JAV prezidento Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) ir Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo 1987 metais pasirašyta Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartis uždraudė visas nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias ir balistines raketas, nuskriejančias nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

Maskva sustabdė savo dalyvavimą sutartyje kovą, JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijai paskelbus, kad JAV pasitrauks iš INF sutarties, nes Rusija esą ją pažeidžia.

Trečiadienį V. Putinas oficialiai patvirtino sutarties galiojimą sustabdantį dokumentą, tačiau jame numatyta galimybė Rusijos prezidentui sutartį atnaujinti.

INF sutartis padėjo išspręsti krizę dėl branduoliniais užtaisais apginkluotų sovietų raketų, nutaikytų į Vakarų šalių sostines, tačiau kitos karinės galybės, tokios kaip Kinija, nebuvo įpareigotos apriboti savo arsenalų.

INF ir kita naujoji Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartis yra laikomos pasaulinio saugumo užtikrinimo pagrindu.

Pastarasis Vašingtono ir Maskvos branduolinių galvučių skaičių ribojantis 2010 metų susitarimas baigia galioti 2021 metais.

V. Putinas yra sakęs, kad yra pasiruošęs atsisakyti ir START sutarties, nes Vašingtonas neva nenori derėtis dėl jos pratęsimo.

Savaitgalį Japonijoje vykusiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikime V. Putinas pranešė, kad Rusijos ir JAV užsienio reikalų ministrai pradės derybas dėl naujosios START pratęsimo, nors nėra jokių garantijų, kad derybos bus sėkmingos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS