V. Putinas siekia konkrečių susitarimų, kad NATO nesiplės į rytus | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS SIEKIA KONKREČIŲ SUSITARIMŲ, KAD NATO NESIPLĖS Į RYTUS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį sakė norintis „konkrečių susitarimų“ su NATO, kad Aljansas nesiplės į rytus.

Tai jis pareiškė Vakarams kaltinant Kremlių invazijos į Ukrainą planavimu.

„Per dialogą su JAV ir jų sąjungininkėmis reikalausime parengti konkrečius susitarimus, panaikinančius bet kokią galimybę NATO toliau slinkti į rytus ir šalia Rusijos teritorijos dislokuoti mums grėsmę keliančias ginklų sistemas“, – sakė V. Putinas.

„Siūlome dėl to pradėti rimtas derybas“, – kalbėjo jis, per ceremoniją Kremliuje priimdamas naujai paskirtų ambasadorių skiriamuosius raštus.

Rusijos lyderis akcentavo, kad Maskva siekia „teisinių garantijų“ ir kad Vakarai „nevykdė savo žodinių įsipareigojimų“ dėl NATO nesiplėtimo į rytus bei „ignoravo“ Rusijos susirūpinimą.

JAV trečiadienį paskelbė turinčios įrodymų, kad Rusija gali planuoti invaziją į Ukrainą, ir pagrasino Maskvai tokiu atveju paskelbti naujų ekonominių sankcijų.

V. Putinas sakė, kad Rusija reaguoja į „didėjančią grėsmę“ prie savo vakarinių sienų.

Jis pareiškė, kad NATO karinė infrastruktūra yra „arti“ Rusijos sienų ir kad Maskvai tai „daugiau nei rimta“.

„Šioje situacijoje mes imamės adekvačių karinių techninių priemonių, – sakė Rusijos lyderis. – Tačiau, kartoju, mes niekam negrasiname.“

Vėliau trečiadienį kalbėdamas per NATO susitikimą Rygoje, Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad Maskva „neturi teisės“ spręsti dėl Kijevo santykių su Aljansu.

„Rusija negali sustabdyti Ukrainos artėjimo prie NATO ir neturi teisės tarti kokį nors žodį atitinkamose diskusijose“, – sakė D. Kuleba.

„Bet kokie Rusijos pasiūlymai aptarinėti su NATO ar JAV bet kokias vadinamąsias garantijas, kad Aljansas nesiplės į rytus, yra neteisėti“, – pareiškė jis.

D. Kuleba paragino JAV vadovaujamą Aljansą priimti „atgrasymo paketą“, galintį užkirsti kelią Rusijos invazijai į Ukrainą.

Kijevo sąjungininkai Vakaruose pastarosiomis savaitėmis skambina pavojaus varpais dėl naujo Rusijos kariuomenės telkimo prie Ukrainos sienų ir galimos invazijos.

Rusija, kuri 2014-aisiais atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymą, be to, remia separatistus Rytų Ukrainoje, įnirtingai neigia planuojanti naują įsiveržimą į Ukrainą ir kaltina NATO kurstant įtampą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Na tas Putinas tai tikras dolbajobas. Juos amerikosai pisa per visas skyles o jie vis apgailestauja, braizo mintyse kazkokias linijas ir tyliai triedzia i pampersus Kremliaus kamutyje. Pasityciokim is situ pridurku.

Nieko negalima tartis,su pavojingiausiu

Pasaulio teroristu??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS