V. Zelenskis: be JAV pagalbos paketo Ukraina pralaimės karą | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: BE JAV PAGALBOS PAKETO UKRAINA PRALAIMĖS KARĄ

  • 0

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad Kyjivas pralaimės karą su Rusija, jei JAV Kongresas nepatvirtins karinės pagalbos kovai su Maskvos invazija.

„Būtina konkrečiai pasakyti Kongresui, kad jei Kongresas nepadės Ukrainai, Ukraina pralaimės karą“, – sakė V. Zelenskis per Kyjivo organizuojamos lėšų rinkimo platformos „United24“ susitikimą vaizdo ryšiu.

Kongresas jau kelis mėnesius stabdo 60 mlrd. dolerių (55,8 mlrd. eurų) vertės karinės paramos paketo patvirtinimą.

V. Zelenskis teigė, kad Ukrainai būtų „sunku išgyventi“ be pagalbos.

Jis pabrėžė, kad „jei Ukraina pralaimės karą, bus užpultos kitos valstybės“.

Rusijos invazija į Ukrainą tęsiasi jau daugiau kaip dvejus metus.

Sekmadienį Kyjivas pranešė, kad per Rusijos smūgį Huliaipolės mieste pietinėje Zaporižios srityje žuvo trys žmonės.

„Du vyrai ir moteris žuvo po savo privataus namo, į kurį pataikė rusų sviedinys, griuvėsiais“, – socialiniuose tinkluose pranešė regiono vadovas Ivanas Fedorovas.

Pareigūnai sakė, kad dar vienas civilis žuvo Kupjanske, esančiame šiaurės rytinėje Charkivo srityje, kur pastaraisiais mėnesiais padaugėjo išpuolių.

„Viena moteris žuvo po griuvėsiais daugiaaukščio namo ketvirtame aukšte esančiame bute“, – nurodė Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba ir pridūrė, kad tai buvo gyvenamasis namas.

Charkivo miesto valdžia pranešė, kad Rusija sekmadienį surengė dar vieną išpuolį, per kurį buvo sužeisti penki civiliai, kitą dieną po kruvinos atakos šiame mieste.

Ukraina: padėtis aplink Časiv Jarą yra sunki

Padėtis aplink Ukrainos rytuose esantį Časiv Jarą yra sunki ir įtempta, nors Rusija šiuo metu atsitraukia, sekmadienį pranešė kariuomenė.

Rusų pajėgos pastarosiomis dienomis nuolat apšaudo šį fronto rajoną, siekdamos užimti pagrindines miesto aukštumas.

Časiv Jaras yra už mažiau nei 30 km į pietryčius nuo Kramatorsko – Ukrainos kariuomenei svarbaus geležinkelių ir logistikos mazgo.

„Padėtis pakankamai sunki ir įtempta, – ukrainiečių televizijai sakė šiame rajone dislokuotos brigados atstovas Olehas Kalašnikovas. – Rusai bando tiesiogiai pulti Bohdanivkos ir Ivanivskės miestelius netoli Časiv Jaro. Jie taip pat bando imtis puolamųjų veiksmų tarp šių dviejų vietų.“

Rusijos kariuomenė „naudoja pėstininkus, kuriuos remia šarvuotosios kovos mašinos ir karo lėktuvai“, sakė atstovas.

Padėtis pakankamai sunki ir įtempta.

„Tačiau visos jų atakos atremiamos. Jie atsitraukia“, – pridūrė jis.

Penktadienį Rusijos primesti pareigūnai okupuotose Ukrainos dalyse sakė, kad Maskvos kariuomenė juda Časiv Jaro Donecko regione link.

Ir ukrainiečių, ir rusų tinklaraštininkai, turintys ryšių su ginkluotosiomis pajėgomis, sakė, kad rusų kariai pasiekė šio miesto pakraščius.

Sekmadienį O. Kalašnikovas pabrėžė strateginę Časiv Jaro svarbą. Miestas yra už 20 km į vakarus nuo Bachmuto, virtusio griuvėsiais po kelis mėnesius trukusios artilerijos ugnies ir pernai gegužę galiausiai užimto rusų.

Rusija neseniai pasiekė pirmųjų nuo Bachmuto užėmimo teritorinių laimėjimų ir dabar bando toliau veržtis į priekį, o ukrainiečių daliniams labai trukdo gyvybiškai svarbios Vakarų karinės pagalbos vėlavimas.

Jei Rusija užims Časiv Jarą, kur prieš karą gyveno 13 tūkst. žmonių, o dabar yra likę 770, ji „galės bombarduoti Kostiantynivką“, esančią už 10 km į pietvakarius, įspėjo O. Kalašnikovas.

„Priešas taip pat galės kelti grėsmę logistikos keliams“, – sakė jis.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, karas Ukrainoje, parama Ukrainai, JAV parama
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS