V. Zelenskis: JAV parama padės ukrainiečiams atsiimti rusų užimtas teritorijas | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: JAV PARAMA PADĖS UKRAINIEČIAMS ATSIIMTI RUSŲ UŽIMTAS TERITORIJAS

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį per spaudos konferenciją su jo šalyje viešinčiu JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu) sakė, kad Vašingtono parama padės ukrainiečių pajėgoms susigrąžinti Rusijos užimtas teritorijas.

„Signalai, kad Jungtinės Valstijos yra su mumis, yra labai svarbūs. Mums tai yra garantija, kad galėsime susigrąžinti savo teritorijas“, – sakė V. Zelenskis, A. Blinkenui atvykus į Kyjivą iš anksto neskelbto vizito.

Tai jau antra A. Blinkeno iš anksto neskelbta kelionė į Kyjivą nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį.

„Sekretorius labai norėjo atvykti į šią kelionę dabar, nes tai labai svarbus momentas Ukrainai“, – sakė viena A. Blinkeną lydinti aukšto rango JAV pareigūnė.

Ji atkreipė dėmesį į Ukrainos kontrpuolimą praėjus beveik septyniems mėnesiams nuo invazijos pradžios, o prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį paskelbė, kad Kyjivas atkovojo kelias Charkivo srities gyvenvietes.

„Visa saugumo pagalba stengiamasi padėti užtikrinti, kad Ukraina sėkmingai vykdytų atsakomąjį puolimą“, – sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjusi pareigūnė.

„Jei taip ir bus, manau, kad tai labai svarbu, kalbant apie tai, kaip karas juda į priekį“, – teigė ji.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas), ketvirtadienį Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje surengęs naują derybų dėl karinės pagalbos Kyjivui ratą, gyrė ukrainiečių „įrodomą sėkmę mūšio lauke“.

Prasidedant deryboms su sąjungininkėmis, L. Austinas sakė, kad Jungtinės Valstijos Ukrainai nusiųs karinės įrangos dar už 675 mln. dolerių (682,8 mln. eurų).

Pasak JAV gynybos sekretoriaus, paketas apims 105 mm kalibro haubicas, tikslaus nutaikymo salvinės ugnies sistemų GMLRS raketas ir artilerijos šaudmenis.

Be to, A. Blinkenas patvirtino, kad bus skiriami 2 mlrd. dolerių (eurų) užsienio kariniam finansavimui – programai, pagal kurią Jungtinės Valstijos siūlo paskolas ar dotacijas kitoms valstybėms JAV gaminamiems ginklams pirkti.

Pusė naujojo 2 mlrd. dolerių paketo atiteks Ukrainai, o likusi dalis – 18 kitų šalių, kurioms pavojų gali kelti Rusija, sakė kitas Valstybės departamento pareigūnas.

Tarp patvirtintų gavėjų yra Moldova ir Sakartvelas, kurios abi turi Rusijos remiamus separatistinius regionus, taip pat Baltijos šalys bei Bosnija ir Hercegovina, kur yra išaugusi įtampa dėl Rusijos remiamų šalies serbų lyderių.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Antony Blinkenas, JAV parama
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS