V. Zelenskis kartoja: turime laimėti šį karą | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS KARTOJA: TURIME LAIMĖTI ŠĮ KARĄ

Baiminantis naujo Rusijos puolimo, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar kartą primygtinai paprašė Vakarų paramos, jo šaliai siekiant pergalės kare. „Turime laimėti šį karą. Tai istorinis šansas Ukrainai užkirsti kelią Rusijos revanšizmui, ir mes turime juo pasinaudoti“, – sakė jis trečiadienio vakarą tradiciniame savo kreipimesi. Ukrainai yra aišku, ko ketina imtis Rusija ir kam ji verbuoja karius, kalbėjo prezidentas, tačiau detalių nenurodė.

Ekspertai mano, jog Rusija gali planuoti naują didelį puolimą, kad visiškai perimtų iki šiol iš dalies okupuotų Luhansko, Donecko, Zaporižios ir Chersono sričių kontrolę. Rusų kariuomenė esą taip pat gali mėginti aneksuoti ir Charkivo bei Odesos sritis. Valdžios aparatas Maskvoje šiuos regionus pastaruoju metu keliskart pavadino istorinėmis Rusijos žemėmis.

Kad galėtų ginti savo teritoriją, Ukrainai labai reikia Vakarų pagalbos. V. Zelenskis ne kartą primygtinai reikalavo dar daugiau ginklų ir amunicijos. „Ir mes, mes visi, mūsų partneriai turime būti pasirengę stipriai reakcijai į Rusijos operacijas“, – pažymėjo V. Zelenskis. Esą svarbu stiprinti Ukrainos pozicijų gynybą ir toliau daryti spaudimą Rusijos pozicijoms.

V. Zelenskis taip pat dar kartą paragino NATO pakviesti Ukrainą tapti Aljanso nare. „Negalime prarasti laiko, – teigė jis. – Tai mūsų bendras saugumas (...)“.

Ukrainos prezidentas prieš tai taip pat sakė, kad Rusija iki birželio 1 d. naujoms karinėms operacijoms nori mobilizuoti 300 tūkst. rezervistų. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas tai paneigė. „Tai netiesa“, – sakė jis. Rusija ne kartą tikino, kad turi pakankamai savanorių karo tarnybai. Naujos mobilizacijos kaip 2022 m. rudenį esą nebus. Tada būta protestų prieš prezidento Vladimiro Putino paskelbtą 300 tūkst. rezervistų mobilizaciją. Šimtai tūkstančių vyrų pabėgo į užsienį.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, karas Ukrainoje, Rusijos puolimas, Vakarų parama
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS