V. Zelenskis: Ukraina pradeda elektros eksportą į ES | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: UKRAINA PRADEDA ELEKTROS EKSPORTĄ Į ES

Ukraina pradėjo eksportuoti elektrą į Europos Sąjungą (ES) per Rumuniją, pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis, Rusijai mažinant dujų tiekimą blokui, remiančiam Kyjivo pasipriešinimą Maskvos invazijai.

priklausomi nuo rusiškų dujų, tačiau jos priverstos ieškoti alternatyvų, nes Maskva mažina tiekimą. Ketvirtadienį V. Zelenskis sakė, kad Ukraina „pradėjo reikšmingą elektros energijos eksportą į ES teritoriją per Rumuniją. „Tai tik pirmas etapas. Rengiamės didinti pasiūlą.“

Jis teigė, kad „nemaža dalis europiečių suvartojamų rusiškų dujų gali būti pakeista. „Tai ne tik mūsų eksporto pajamų, tai visos Europos saugumo klausimas“.

Ukrainos elektros tinklas buvo prijungtas prie Europos tinklo kovo viduryje, tai padėjo išlaikyti tiekimą nepaisant karo. Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen tviteryje parašė, kad Ukrainos eksportas „suteiks papildomą elektros energijos šaltinį ES. Ir taip reikalingas pajamas Ukrainai“. „Tai abipusiai naudinga“, – sakė ji.

ES tvirtai palaikė Ukrainą po Rusijos invazijos vasario mėnesį, smogdama Maskvai sankcijomis ir suteikdama Kyjivui „kandidatės statusą“, tai – pirmas žingsnis narystės ES link.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, karas Ukrainoje, elektros eksportas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS