V. Zelenskis: Ukrainos kontrpuolimui reikia daugiau laiko | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: UKRAINOS KONTRPUOLIMUI REIKIA DAUGIAU LAIKO

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad jo šalies kariuomenei reikia daugiau laiko pasirengti numatytam kontrpuolimui, kuriuo siekiama išstumti iš okupuotų teritorijų Rusijos pajėgas.

Ketvirtadienį britų transliuotojo BBC transliuotame interviu V. Zelenskis sakė, kad dabar pradėti puolimą būtų nepriimtina, nes būtų prarasta per daug gyvybių.

„Su tuo, ką turime, galime eiti į priekį ir mums gali sektis“, – interviu sakė V. Zelenskis.

„Tačiau prarastume daug žmonių. Manau, kad tai nepriimtina“, – cituojamas jis. Pranešama, kad interviu buvo duotas Kyjive Europos visuomeniniams transliuotojams.

„Taigi mums reikia palaukti. Mums dar reikia šiek tiek laiko“, – cituojamas V. Zelenskis.

Jau keletą savaičių tikimasi Ukrainos kontrpuolimo, Rusijai pradėjus plataus masto invaziją prieš daugiau nei 14 mėnesių. Ukraina gauna pažangios Vakarų ginkluotės, įskaitant tankus ir oro gynybą, Vakarai taip pat rengia mokymus ukrainiečių kariams.

Vienas aukšto rango NATO pareigūnas sakė, kad artimiausiais karo mėnesiais Ukraina turės kokybinį pranašumą, tačiau Rusija turės kiekybinį pranašumą.

„Rusai dabar pradeda naudoti labai seną techniką, labai senus pajėgumus“, – trečiadienį Briuselyje žurnalistams sakė NATO karinio komiteto pirmininkas admirolas Bobas Baueris.

„Rusams teks sutelkti dėmesį į kiekybę, – sakė jis. – Didesnis šauktinių ir mobilizuotų žmonių skaičius. Jie nėra gerai apmokyti. Senesnė technika, bet didelis skaičius, ir ne tokia tiksli, ne tokia gera kaip naujesnė.“

Lieka neaišku, kada Kyjivas suintensyvins pastangas susigrąžinti pozicijas rytinėse Donecko ir Luhansko srityse, taip pat Chersono ir Zaporižios regionuose.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas praėjusio mėnesio pabaigoje pareiškė, kad pasirengimas eina į pabaigą, o jo pajėgos yra pasirengusios visuotine prasme. Tačiau jis pridūrė, kad JAV pažadėti „Abrams“ tankai negalės dalyvauti puolime, nes jie į Ukrainą atvyks tik šių metų pabaigoje.

Tuo metu Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas apkaltino V. Zelenskį nesąžiningumu, sakydamas, kad Ukrainos kontrpuolimas jau įsibėgėjo.

Vienas aukšto rango Ukrainos kariuomenės pareigūnas anksčiau šią savaitę sakė, kad po ribotų ukrainiečių kontratakų aplink Bachmutą Rusijos pajėgos pasitraukė iš kai kurių teritorijų netoli jo.

J. Prigožinas, kurio pajėgos yra mūšio dėl Bachmuto fronto linijoje, pripažino, kad kai kuriose vietovėse kai kurie ukrainiečių daliniai sėkmingai prasiveržė.

„Ukrainos kariuomenės planas vykdomas... Visi daliniai, kurie buvo apmokyti, kurie gavo ginklų, tankų ir visko, ko jiems reikia, jau visiškai įsitraukė“, – sakė jis, jau seniai besiginčijantis su Rusijos kariuomenės vadais dėl savo kovotojų aprūpinimo šaudmenimis. Be kita ko, jis yra pagrasinęs atitraukti „Wagner“ pajėgas iš Bachmuto.

GALERIJA

  • V. Zelenskis: Ukrainos kontrpuolimui reikia daugiau laiko
  • V. Zelenskis: Ukrainos kontrpuolimui reikia daugiau laiko
  • V. Zelenskis: Ukrainos kontrpuolimui reikia daugiau laiko
Scanpix nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, karas, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS