Vašingtonas: Kinija vis dažniau pasitelks prievartą Taivano atžvilgiu | KaunoDiena.lt

VAŠINGTONAS: KINIJA VIS DAŽNIAU PASITELKS PRIEVARTĄ TAIVANO ATŽVILGIU

Jungtinės Valstijos mano, kad Kinija didins savo karinę, diplomatinę ir ekonominę prievartą Taivano atžvilgiu, ketvirtadienį pareiškė Vašingtono vyriausiasis pasiuntinys Rytų Azijoje, Pekinui surengus beprecedenčio masto pratybas aplink salą, kurią jis laiko savo teritorija.

Po JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) ir Kongreso delegacijos vizitų Taibėjuje kinų kariuomenė surengė kelių dienų trukmės pratybas aplink Taivano sąsiaurį.

Ketvirtadienį Vašingtonas, reaguodamas į Kinijos mokymus, paskelbė apie planus iki rudens pradėti oficialias prekybos derybas su Taibėjumi. Tokiu būdu JAV parodė paramą demokratiškai valdomai salai, nors ir nepalaiko oficialių ryšių su jos vyriausybe.

„Nors mūsų politika nepasikeitė, pasikeitė tai, kad didėja Pekino prievarta“, – per telekonferenciją žurnalistams sakė Amerikos vyriausiasis pasiuntinys Rytų Azijoje Danielis Kritenbrinkas.

„Šie veiksmai yra dalis intensyvėjančios spaudimo kampanijos, skirtos įbauginti ir paspausti Taivaną bei pakirsti jo atsparumą“, – pridūrė jis.

Pasak pasiuntinio, Vašingtonas mano, kad pastangos spausti salos vyriausybę bus tęsiamas artimiausiomis „savaitėmis ir mėnesiais“.

23 mln. gyventojų turintis Taivanas nuolat gyvena Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Pekinas žada vieną dieną užimti salą, prireikus – jėga.

Kinija smerkia bet kokius diplomatinius veiksmus, kuriais Taivanas pripažįstamas suverenia valstybe, taip pat yra įvedęs simbolinių sankcijų jo ekonomikai.

Pekino „žodžiai ir veiksmai labai destabilizuoja padėtį; jie kelia apsiskaičiavimo riziką ir grėsmę Taivano sąsiaurio taikai bei stabilumui“, perspėjo D. Kritenbrinkas.

Trečiadienį Taivanas parodė savo pažangiausią naikintuvą per retą naktinę demonstraciją, surengtą reaguojant į Kinijos pratybas.

D. Kritenbrinkas antrino Taibėjui, kaltinančiam Pekiną pasinaudojus N. Pelosi vizitu kaip pretekstu mokymams.

Pasiuntinys pabrėžė, kad Vašingtonas atsakys „ramiais, bet ryžtingais žingsniais“, kad Taivano sąsiauris išliktų atviras ir taikus.

Jo komentarai paskelbti, anksčiau šią savaitę vienam iš JAV jūrų pajėgų vadų pareiškus, kad Vašingtonas ir jo sąjungininkai turi nesitaikstyti su Kinijos balistinių raketų leidimu virš Taivano.

Per Kinijos pratybas buvo paleistos kelios balistinės raketos į vandenis prie Taivano – vieną judriausių pasaulyje laivybos maršrutų. Tai buvo pirmas kartas, kai Kinija žengė tokį žingsnį nuo 10-o dešimtmečio vidurio.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

reikia siust maldeikiuka su visa lgbt saika ir visu seimu tegul ten isitvirtyna tai kinai pabijos o mes atsikratysime asocialiu bagazu ir visos saikos ir ji bus saugi nuo musu tautos teisingu veiksmu kurie jiems butu nemalonus ===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS