Vašingtonas ragina Baltarusijos valdžią nenaudoti jėgos prieš demonstrantus | KaunoDiena.lt

VAŠINGTONAS RAGINA BALTARUSIJOS VALDŽIĄ NENAUDOTI JĖGOS PRIEŠ DEMONSTRANTUS

Baltarusijos valdžiai derėtų susilaikyti nuo jėgos panaudojimo prieš protesto akcijų dalyvius ir gerbti susirinkimų laisvę, pirmadienį pareiškė Baltųjų rūmų atstovė Kayleigh McEnany (Keili Makenani).

„Raginame valdžią nepažeidinėti susirinkimų laisvės principo ir susilaikyti nuo jėgos panaudojimo“, – pareiškė ji per spaudos konferenciją.

K. McEnany pažymėjo, kad Baltieji rūmai stebi, kaip Baltarusijoje vystosi įvykiai, ir yra dėl to „giliai susirūpinę“.

JAV valstybės departamentas savo ruožtu kritikavo, kaip Baltarusijoje vyko prezidento rinkimai.

„Buvo nustatyta didelių apribojimų leisti kandidatams dalyvauti rinkimuose. Vietiniai nepriklausomi stebėtojai negalėjo patekti į rinkimų apylinkes. Opozicijos kandidatai buvo bauginami, o taikūs demonstrantai ir žurnalistai buvo sulaikomi. Visa tai sugadino rinkimų procesą“, – sakoma Valstybės departamento pranešime.

Jame pažymima, kad JAV apgailestauja, jog Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) stebėtojai laiku negavo kvietimo į Baltarusiją stebėti rinkimų.

„Mes raginame Baltarusijos valdžios institucijas nepažeisti piliečių teisės taikiai rengti akcijas. Jos turėtų susilaikyti nuo jėgos naudojimo ir paleisti tuos, kurie buvo sulaikyti be priežasties“, – sakoma pranešime.

Valstybės departamentas taip pat smerkia „tokių technikų, kaip interneto išjungimas, naudojimą, siekiant užkirsti kelią Baltarusijos žmonėms keistis informacija apie rinkimus ir demonstracijas“.

Anksčiau visa virtinė Europos šalių taip pat paragino Minską susilaikyti nuo smurto prieš protestuotojus.

Centrinės rinkimų komisijos skelbiami preliminarūs rinkimų rezultatai rodo, kad su 80,08 proc. balsų dabartinis prezidentas Aleksandras Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją, o opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja esą surinko 10,09 proc. balsų.

Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.

Sekmadienio vakarą į Minsko ir kitų Baltarusijos miestų gatves protestuoti išėjo opozicijos šalininkai, kilo protestuotojų susirėmimų su milicija; jie tęsėsi iki pirmadienio paryčių.

Pirmadienį Minske ir kituose miestuose antrą vakarą iš eilės žmonės rinkosi protestuoti dėl kontroversiškų prezidento rinkimų. Nepriklausoma Baltarusijos žiniasklaida pranešė, kad policija panaudojo gumines kulkas, kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas, siekdama išvaikyti susirinkusiuosius.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

patys budami zmogzudziais

kitus mokina nesmurtauti

Anonimas

Savo negrus muša ir smaugia, o kitus moko suskiai...

manau

Tegul jie pas save nebombina demonstrantų, jie pas save turi krūvas reikalų, - tegul tvarkosi, o ne moko kitus kaip gyventi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS