Vokietija leis nuo nacių laikų įstatymo nukentėjusiems žmonėms ilgiau prašyti kompensacijų | KaunoDiena.lt

VOKIETIJA LEIS NUO NACIŲ LAIKŲ ĮSTATYMO NUKENTĖJUSIEMS ŽMONĖMS ILGIAU PRAŠYTI KOMPENSACIJŲ

Vokietijos vyriausybė planuoja leisti dar penkerius metus prašyti kompensacijos asmenims, patrauktiems atsakomybėn ar figūravusiems tyrimuose pagal nacių laikų įstatymą, kriminalizavusiame homoseksualumą ir uoliai taikytą dar ilgai po Antrojo pasaulinio karo pabaigos, trečiadienį pranešė šalies teisingumo ministras.

Vyriausybė nusprendė pratęsti terminą, kuris turėjo baigtis liepos 21 dieną, kad po šios datos gauti prašymai nebūtų atmetami, pareiškime nurodė teisingumo ministras Marco Buschmannas (Markas Bušmanas).

„Man svarbu, kad ir toliau išlaikytume šį kelią atvirą nukentėjusiems žmonėms, – sakė M. Buschmannas. – Teisinė valstybė jiems tai skolinga.“

Vokietijos įstatymų leidėjai 2017 metais pritarė siūlymui panaikinti tūkstančius nuosprendžių pagal vadinamąjį 175-ąjį straipsnį, kuris Vakarų Vokietijoje galiojo nacių laikų teisės akto forma iki homoseksualumo dekriminalizacijos 1969-aisiais.

Įstatymų leidėjai atvėrė kelią 3 tūkst. eurų kompensacijoms už kiekvieną nuosprendį ir 1,5 tūkst. eurų išmokoms už kiekvienus metus, kuriuos nuteistieji praleido kalėjime.

2019 metais vyriausybė nusprendė mokėti kompensacijas ir asmenims, kurie figūravo tyrimuose ar praleido laiko tardymo izoliatoriuje, bet nebuvo nuteisti.

Valdžia pasiūlė 500 eurų išmokas už inicijuotą tyrimą, 1,5 tūkst. eurų už kiekvienus kardomojo kalinimo metus, ir 1,5 tūkst. eurų už kitą profesinę, finansinę ar sveikatos žalą, susijusią su tuo įstatymu.

Pasak pareigūnų, iki 2021 metų rugsėjo kompensacijos buvo išmokėtos 249 asmenims, o bendras išmokų dydis siekia beveik 860 tūkst. eurų.

Vyrų homoseksualumą kriminalizuojantis įstatymas buvo įvestas XIX amžiuje, sugriežtintas nacių valdymo laikais ir tokia forma paliktas galioti demokratinėje Vakarų Vokietijoje, kur 1949–1969 metais dėl šio teisės akto pažeidimų buvo nuteista apie 50 tūkst. asmenų.

Homoseksualumas buvo dekriminalizuotas 1969 metais, tačiau teisės aktas buvo visiškai panaikintas tik 1994-aisiais.

2000 metais Vokietijos parlamentas patvirtino rezoliuciją, kurioje apgailestaujama, kad 175-aisis straipsnis liko galioti po karo. Po dvejų metų parlamentarai panaikino nacių valdymo metais homoseksualiems asmenims paskelbtus nuosprendžius, tačiau sprendimas nepalietė pokario metais paskelbtų verdiktų.

Kompensacijos taip pat gali prašyti vyrai, nuteisti komunistinėje Rytų Vokietijoje, kur galiojo švelnesnė 175-ojo straipsnio versija, o homoseksualumas buvo išbrauktas iš nusikaltimų sąrašo 1968 metais.

Iš viso Rytų ir Vakarų Vokietijose pagal įvairias įstatymo formas buvo nuteista apie 68,3 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Apie rusija

Va taip va, pidoraškos rusai, pasimokinkite. Vokietija nuo karo pabaigos nenustoja dalinti kompensacijas nukentejusiems nuo nacizmo, kai rusai net ir putinizma uzvede neatlygine uz stalinizmo baisumus. Kas per isgamos ta rusu tauta!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS