Vokietijai baigėsi kantrybė dėl buvusio kanclerio veiklos Rusijoje | KaunoDiena.lt

VOKIETIJAI BAIGĖSI KANTRYBĖ DĖL BUVUSIO KANCLERIO VEIKLOS RUSIJOJE

Buvusio Vokietijos kanclerio Gerhardo Schroederio artima draugystė su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir pelningi verslo sandoriai su Rusija ilgus metus buvo nenorom toleruojami tėvynėje.

Tačiau virš Ukrainos telkiantis karo debesims, o sąjungininkams abejojant dėl Vokietijos apsisprendimo, G. Schroederis vis dažniau laikomas potencialiu kliuviniu naujajam kancleriui ir partijos kolegai socialdemokratui Olafui Scholzui. Vis dažniau girdėti raginimai jam aiškiai atsiriboti nuo prokremliško lobisto.

„Schroederis yra našta Vokietijos užsienio politikai ir jo senajai partijai, – rašė savaitraštis „Der Spiegel“. – Jis turi aiškius tikslus. Ne savo šaliai, o sau“.

Nesenas G. Schroederio perspėjimas Ukrainai nutraukti „žvanginimą ginklais“ Vokietijoje buvo sutiktas su dideliu nepasitikėjimu, net tarp ilgamečių draugų centro kairės SPD partijoje.

Praėjusią savaitę paskelbtas pranešimas, kad 77 metų buvęs politikas ketina dirbti Rusijos valstybinės energetikos milžinės „Gazprom“ valdyboje, mažai kam patiko, kaip ir atskleidimas, kad G. Schroederis praėjusį mėnesį kalbėjosi apie Rusiją su vidaus reikalų ministerijos pareigūnu iš SPD.

Schroederis yra našta Vokietijos užsienio politikai ir jo senajai partijai.

Kontroversijos kyla neparankiu metu O. Scholzui, kurio kitą savaitę laukia didžiulis išbandymas – pirmas susitikimas akis į akį su V. Putinu Maskvoje.

O. Scholzas jau sulaukė kaltinimų, kad vangiai dalyvauja diplomatiniuose ginčuose  dėl Ukrainos krizės ir Vokietijos vardu siunčiantis neaiškią žinutę, ar ji palaiko sąjungininkus Rusijos grėsmės akivaizdoje.

„Nord Stream 2“

Po daugybės JAV ir kitų sąjungininkų raginimų O. Scholzas neseniai sugriežtino savo poziciją dėl galimų sankcijų, jei Rusija įsiveržtų į Ukrainą, įskaitant „Gazprom“ priklausančio dujotiekio „Nord Stream 2“ sustabdymą.

Būtent G. Schroederis, 1998–2005 metais buvęs Vokietijos kancleriu, paskutinėmis savo darbo savaitėmis pasirašė dokumentus dėl pirmojo „Nord Stream“ dujotiekio tarp Rusijos ir Vokietijos, o šiuo metu vadovauja „Nord Stream“ bendrovės akcininkų komitetui.

Jis taip pat yra Rusijos naftos milžinės „Rosneft“ direktorių tarybos pirmininkas.

Televizijos interviu O. Scholzas neigė, kad prieš kelionę į Maskvą G. Schroederis jam darė kokią nors įtaką. „Aš jo neklausiau patarimo, jis man jo ir nedavė“, – sakė jis. – Yra tik vienas kancleris – tai aš“.

„Dėmesio nukreipimas“

V. Putinas ir G. Schroederis užmezgė „tikrą draugystę, pagrįstą pasitikėjimu“, kai G. Schroederis buvo valdžioje, naujienų agentūrai AFP sakė politologė Ursula Muench.

Tačiau „problemiška, kai buvęs kancleris naudojasi savo praeities politine veikla ir ryšiais tam, kad užsidirbtų pinigų“, – sakė ji.

Vokietijos SPD istoriškai palaikė glaudžius ryšius su Rusija, kilusius iš „Ostpolitik“ suartėjimo ir dialogo su tuometine Sovietų Sąjunga politikos, kurią aštuntajame dešimtmetyje sukūrė buvęs SPD kancleris Willy Brandtas.

Vienas po kito dirbę kancleriai įvairiu lygmeniu tęsė tą politiką, tą darė ir O. Scholzo pirmtakė centro dešinės atstovė Angela Merkel, kuri daugiausia dėmesio skyrė ekonominei santykių su Rusija naudai – tai strategija, vokiškai žinoma kaip „Wandel durch Handel“ arba „pokyčiai per prekybą“.

Tačiau dėl G. Schroederio, kuris Sankt Peterburge garsiai atšventė savo 70-ąjį gimtadienį kartu su V. Putinu, kantrybė baigėsi net ir tiems Vokietijos politikams, kurie simpatizavo Rusijai ir jos ilgalaikėms nuoskaudoms dėl NATO plėtros.

Visi žino, kur yra G. Schroederis, visi žino, iš kur jis gauna pajamų.

SPD veteranas Rudolfas Dressleris „Spiegel“ sakė, kad G. Schroederio elgesys yra „gėdingas“, ir paragino partijos vadovybę prašyti G. Schroederio susilaikyti nuo viešo politinių klausimų komentavimo.

Opozicijos politikai ir jaunesniosios SPD koalicijos partijos, liberaliosios FDP, atstovai paragino G. Schroederį atsisakyti buvusio kanclerio privilegijų, tokių kaip biuras su darbuotojais ir asmeninis vairuotojas.

Vokietijos mokesčių mokėtojai nebeturėtų „finansuoti Rusijos lobizmo“, laikraščiui „Bild“ sakė parlamentaras Volkeris Ullrichas iš konservatyvios CSU partijos, siūlydamas „Gazprom“ patiems mokėti už G. Schroederio išlaikymą.

Vokietijos Maršalo fondo politikos ekspertų grupės Berlyne direktoriaus pavaduotoja Sudha David-Wilp sakė, kad naujausia G. Schroederio saga buvo „dėmesio atitraukimas“ nuo Ukrainos krizės, bet nieko naujo.

„Visi žino, kur yra G. Schroederis, visi žino, iš kur jis gauna pajamų“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Pasak jos, žymiai įdomiau yra tai, kokius santykius su Rusija O. Scholzas ir SPD pasirinks ateityje.

„Ar dabar suprantama, kad „Ostpolitik“ arba „Wandel durch Handel“ yra praeitis? Ar jie ir toliau naudos tą pačią formulę?“ – retoriškai klausė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

samas

Nenustebsiu, jeigu Merkel gaus pareigas prie Rusijos dujų ar naftos. Kaip ir koks nors Orbanas, LePen ir kiti.

V

Dar ir LRT uzdaryt reiketu!!!

RT

Vokiečiai lėtai bet bunda, svarbiausia, kad skubiai uždarė rusų propagandos tinklą Russia today, kuris veikė ir žvalgybiniais tikslais. Dar prancūzams liko uždaryt RT padalinį, ir gal bus mažiau propagandos ir smegenų plovimo vakaruose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS