Vyriausybė: Didžioji Britanija perduos Ukrainai ilgojo nuotolio sparnuotųjų raketų | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ: DIDŽIOJI BRITANIJA PERDUOS UKRAINAI ILGOJO NUOTOLIO SPARNUOTŲJŲ RAKETŲ

Jungtinė Karalystė perduos Ukrainai sparnuotųjų raketų „Storm Shadow“, suteikdama Ukrainos pajėgoms naują tolimojo nuotolio smogiamąją galią prieš numatomą Kyjivo kontrpuolimą, ketvirtadienį sakė vyriausybė.

„Šiandien galiu patvirtinti, kad Jungtinė Karalystė dovanoja Ukrainai raketų „Storm Shadow“, – sakė gynybos sekretorius Benas Wallace'as (Benas Volesas).

„Šių ginklų sistemų dovanojimas suteikia Ukrainai geriausią galimybę apsiginti nuo besitęsiančio Rusijos brutalumo“, – pridūrė jis.

Jis nesakė, kiek jų siunčiama.

B. Wallace'as sakė, kad raketos „dabar arba yra gabenamos į šalį, arba jau joje yra“.

Anksčiau apie tai pranešė televizija CNN.

„JK jau anksčiau yra sakiusi, kad tieks Ukrainai tolimojo nuotolio ginklus, o dabar tai bus kelios raketos „Storm Shadow“. Britanijos vyriausybė aiškiai nurodė, kad tai yra tik atsakas į tyčinius Rusijos išpuolius prieš civilinę nacionalinę infrastruktūrą ir kad tai yra proporcingas atsakas“, – CNN sakė vienas Vakarų šalių pareigūnas.

„Storm Shadow“ – tai ilgojo nuotolio sparnuotosios raketos, kurias bendrai sukūrė Jungtinė Karalystė ir Prancūzija ir kurios paprastai paleidžiamos iš oro. Jos pasižymi daugiau nei 250 km šaudymo nuotoliu, o tai reiškia, kad tik labai nedaug atsilieka nuo JAV pagamintos „žemė-oras“ tipo kariuomenės taktinės raketų sistemos ATACMS, pasižyminčios maždaug 300 km nuotoliu, kurių Ukraina jau seniai prašo.

JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) vasarį pažadėjo, kad Britanija bus pirmoji šalis, kuri suteiks Ukrainai ilgesnio nuotolio ginklų, kurių ji prašė Vakarų sąjungininkų.

Šios raketos suteikia Ukrainai galimybę smogti toli už fronto linijos, įskaitant Rusijos okupuotą Krymą. JK žiniasklaida pranešė, kad Ukraina įsipareigojo nenaudoti raketų pačiai Rusijai pulti.

B. Wallace'as sakė, kad raketos bus naudojamos Rusijos pajėgoms „suverenioje Ukrainos teritorijoje“ atstumti.

Gairės: karas Ukrainoje, karas, sparnuotosios raketos, Didžioji Britanija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS