Xi Jinpingas dalyvaus Honkongo perdavimo Kinijai metinių renginiuose | KaunoDiena.lt

XI JINPINGAS DALYVAUS HONKONGO PERDAVIMO KINIJAI METINIŲ RENGINIUOSE

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) dalyvaus renginiuose, skirtuose paminėti 25-ąsias Honkongo perdavimo Kinijai metinėms paminėti, šeštadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Iškilmės vyks Komunistų partijai siekiant pademonstruoti, kad užgniaužusi demokratinį judėjimą ji kontroliuoja šį pusiau autonominį miestą.

Jei Xi Jinpingas asmeniškai dalyvaus metinėms skirtuose renginiuose, tai bus pirmoji jo kelionė už Kinijos žemyninės dalies ribų nuo koronaviruso pandemijos pradžios. Tačiau valstybinė žiniasklaida ir Honkongo pareigūnai aiškiai nenurodė, ar prezidentas atvyks į miestą, ar visgi dalyvaus renginiuose virtualiai.

Jo kelionė taip pat sutaptų su Honkongo naujosios administracijos, kuriai vadovauja buvęs saugumo vadovas Johnas Lee (Džonas Li), inauguracija.

Kinijos komunistų partija teikia didelę reikšmę jubiliejinėms datoms, o Honkongo perdavimo metinės suteikia Xi Jinpingui galimybę pabrėžti Pekino valdžią Honkonge po trejus metus trukusių politinių neramumų.

Pagal „vienos šalies, dviejų sistemų“ modelį, dėl kurio buvo sutarta, kai Kinija 1997 metais perėmė Honkongą iš buvusios kolonijinės valdytojos Didžiosios Britanijos, Honkongui iki 2047-ųjų turėjo būti garantuojamos tam tikros laisvės, kurių neturi žemyninės Kinijos gyventojai.   

Šis susitarimas leido Honkongui iškilti kaip pasaulinio lygio finansų centrui.

Tačiau po 2019 metais Honkongą septynis mėnesius purčiusių prodemokratinių ir kartais smurtinių protestų Pekinas pusiau autonominiam miestui primetė drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą, kuriuo buvo kriminalizuota kone visa disidentinė veikla. Per tebesitęsiantį politinį susidorojimą su kitaminčiais buvo sulaikyta dešimtys opozicijos veikėjų.   

Naujajai Honkongo administracijai, kuri bus prisaikdinta liepos 1-ąją, vadovaus buvęs saugumo vadovas J. Lee, prižiūrėjęs kontroversišką policijos atsaką į prodemokratinio judėjimo protestus. 

J. Lee šeštadienį sakė, kad jį nudžiugino žinia apie Xi Jinpingo sprendimą dalyvauti metinėms skirtuose renginiuose. Jis padėkojo Kinijos vadovui už jo „rūpestį ir paramą“ Honkongui.

„Honkongas yra svarbiame etape, kai nuo chaoso pereinama prie valdymo ir palaipsniui – prie klestėjimo“, – nurodė J. Lee išplatintame pareiškime.

Nerimas dėl COVID

Xi Jinpingas pastarąjį kartą Honkonge lankėsi 2017 metais, kad prisaikdintų miesto administracijos vadovę Carrie Lam (Keri Lam). Per jo trijų dienų viešnagę Honkonge budėjo gausios policijos pajėgos.  

Aukščiausi Kinijos vadovai dalyvavo prisaikdinant visus Honkongo lyderius nuo 1997 metų, kai miestas buvo grąžintas Kinijai. Tačiau Xi Jinpingas nebuvo išvykęs iš žemyninės Kinijos nuo 2020 metų sausio, kai Uhano mieste šalies centrinėje dalyje buvo užfiksuotas pirmas pandeminio koronaviruso protrūkis.

Tebesitęsiantys koronaviruso protrūkiai žemyninėje Kinijoje ir Honkonge sukėlė abejonių, ar Xi Jinpingas rizikuos keliauti, Pekinui toliau laikantis nulinės COVID-19 tolerancijos strategijos.

Valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ šeštadienį pranešė, kad Xi Jinpingas „dalyvaus susitikime, skirtame paminėti Honkongo grąžinimo tėvynei 25-ąsias metines“. Tačiau agentūra nepatikslino, ar jis renginyje dalyvaus gyvai.

Ketvirtadienį dviem Honkongo naujosios administracijos aukščiausio rango pareigūnams buvo patvirtinta COVID-19 ir jiems teko izoliuotis.

Per parą Honkonge nustatomų naujų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius išaugo iki beveik 2 tūkst., tačiau hospitalizacijų skaičius išlieka nedidelis. Kadenciją baigianti miesto vadovė K. Lam kiek anksčiau ramino visuomenę, kad nėra priežasčių skambinti pavojaus varpais.

Honkongas laikosi savo nulinės tolerancijos COVID-19 strategijos, dėl kurios šis tarptautinis verslo centras beveik visą pandemijos laikotarpį buvo užsidaręs nuo pasaulio, tačiau ji nėra tokia griežta kaip žemyninėje Kinijoje.

Dėl strategijų skirtumų honkongiečiams, turėsiantiems artimą kontaktą su Kinijos pareigūnais, tikriausiai teks karantinuotis.  

Pasak vietos žiniasklaidos, aukšto rango vyriausybės pareigūnai, dalyvausiantys Honkongo perdavimo Kinijai metinių renginiuose, laikosi „uždaro burbulo“ sistemos, kad būtų sumažinta infekcijos plitimo rizika.

Praėjusį mėnesį J. Lee naujuoju Honkongo lyderiu išrinko nedidelis propekiniškas komitetas. Jis buvo vienintelis kandidatas į šį postą.  

Xi Jinpingas ir J. Lee jau buvo susitikę, kai pastarasis gegužės gale nuvyko į Pekiną gauti centrinės vyriausybės palaiminimo. 

„Tikiu, kad naujoji vyriausybė neabejotinai sukurs naują atmosferą ir pradės naują Honkongo vystymosi etapą“, – tąsyk sakė Xi Jinpingas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Stanislovas

Kada Rusija perduos Kaliningrado sryti Vokietijai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS