Žiniasklaida: E. Muskas neigia liepęs išjungti „Starlink“, kad sutrukdytų ukrainiečių atakai | KaunoDiena.lt

ŽINIASKLAIDA: E. MUSKAS NEIGIA LIEPĘS IŠJUNGTI „STARLINK“, KAD SUTRUKDYTŲ UKRAINIEČIŲ ATAKAI

Elonas Muskas (Ilonas Maskas) pernai slapta nurodė savo inžinieriams išjungti  jo kosminių technologijų bendrovės „SpaceX“ palydovinio ryšio tinklą „Starlink“ netoli Krymo pakrantės, kad ukrainiečiai negalėtų įvykdyti atakos prieš Rusijos karinį laivyną, rašoma naujoje ekscentriškojo milijardieriaus biografijoje.

Tačiau pats E. Muskas, vienas turtingiausių pasaulio žmonių, tai paneigė, nors ir pripažino, kad užkirto kelią Ukrainos puolimui prieš Rusijos karinio jūrų laivyno bazę.

Artindamiesi prie rusų laivyno ukrainiečių povandeniniai dronai su sprogmenimis prarado ryšį ir nepadarę žalos buvo išmesti į krantą, knygoje „Elonas Muskas“ (Elon Musk) rašo Walteris Isaacsonas (Volteris Aizaksonas).

E. Musko sprendimą, po kurio Ukrainos pareigūnai prašė jo vėl įjungti palydovus, paskatino dideli nuogąstavimai, kad Rusija į ukrainiečių ataką Kryme atsakytų branduoliniais ginklais. Dėl to pradėta nuogąstauti po E. Musko pokalbių su Rusijos aukšto rango pareigūnais, teigia W. Isaacsonas, kurio naująją knygą leidykla „Simon & Schuster“ išleidžia rugsėjo 12-ąją.

„Minimi „Starlink“ regionai nebuvo aktyvuoti. „SpaceX“ nieko neišjungė“, – parašė jis penktadienį savo socialiniame tinkle „X“, reaguodamas į ištrauką iš minėtos knygos.

„Buvo skubus valdžios prašymas aktyvuoti „Starlink“ iki pat Sevastopolio. Aiškiai ketinta nuskandinti daugumą inkarą išmetusio rusų laivyno. Jei būčiau sutikęs patenkinti jų prašymą, „SpaceX“ būtų aiškiai prisidėjusi prie didelio karo akto ir konflikto eskalacijos“, – sakė jis.

„Neišmanymo ir didelio ego kokteilis“

Sevastopolio mieste yra Rusijos Juodosios jūros laivyno bazė Krymo pusiasalyje, kurį 2014 metais aneksavo Maskva. Šios aneksijos Kyjivas ir Vakarai nepripažįsta.

E. Muskas taip pat paragino Kyjivą ir Maskvą tartis dėl paliaubų.

„Abi šalys turėtų susitarti dėl paliaubų. Su kiekviena diena žūsta vis daugiau ukrainiečių ir rusų jaunuolių, kad būtų užimta ar prarasta mažų teritorijos gabalėlių, sienoms beveik nesikeičiant. Tai neverta jų gyvybių“, – pridūrė E. Muskas.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas savo ruožtu „X“ parašė: „Kartais klaida yra kur kas daugiau nei tik klaida. Neleisdamas Ukrainos dronams sunaikinti dalies Rusijos karinio laivyno per „Starlink“ trukdžius, Elonas Muskas leido šiam laivynui apšaudyti Ukrainos miestus raketomis „Kalibr“.“

„Dėl to žūsta civiliai gyventojai, vaikai. Tokia yra neišmanymo ir didelio ego kokteilio kaina. Tačiau klausimas vis tiek lieka atviras: kodėl kai kurie žmonės taip desperatiškai nori ginti karo nusikaltėlius ir jų norą žudyti? Ir ar dabar jie supranta, kad daro bloga ir skatina blogį?“ – klausė jis.

Jei būčiau sutikęs patenkinti jų prašymą, „SpaceX“ būtų aiškiai prisidėjusi prie didelio karo akto ir konflikto eskalacijos.

Ginčai su Ukrainos lyderiais

W. Isaacsono, kuris yra parašęs garsias Steve'o Jobso (Stivo Džobso) ir Alberto Einsteino (Alberto Einšteino) biografijas, naujojoje knygoje pateikiama naujų įžvalgų apie E. Muską ir tai, kaip didelė jo baimė išprovokuoti platesnio masto karą paskatino jį atmesti Ukrainos prašymus dėl „Starlink“ sistemų, kurias ji galėtų panaudoti atakuodama rusus.

W. Isaacsonas rašė, kad pernai rugsėjį „Ukrainos kariuomenė bandė slapta atakuoti Rusijos karinį laivyną, įsikūrusį Sevastopolyje Kryme, pasiųsdama šešis mažus bepiločius povandeninius laivus su sprogmenimis ir naudodamasi „Starlink“, kad nukreiptų juos į taikinį“.

E. Muskas „kalbėjosi su Rusijos ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose, kuris jam aiškiai pasakė, kad Ukrainos puolimas Kryme sukeltų branduolinį atsaką“, rašė autorius.

Verslininkas „slapta liepė savo inžinieriams išjungti aprėptį 100 km atstumu nuo Krymo pakrantės. Dėl to, kai ukrainiečių bepiločiai povandeniniai laivai priartėjo prie Rusijos laivyno Sevastopolyje, jie prarado ryšį ir nekenksmingai išplaukė į krantą“, teigia W. Isaacsonas.

Rusijai prieš pat didelio masto invazijos pradžią 2022-ųjų vasarį suardžius Ukrainos komunikacijų sistemas, E. Muskas sutiko skirti Ukrainai milijonų dolerių (eurų) vertės „SpaceX“ gamybos „Starlink“ palydovinių terminalų ir jie tapo labai svarbūs Ukrainos karinėms operacijoms.

Net sugriovus mobiliojo ryšio ir interneto tinklus, „Starlink“ terminalai sudarė sąlygas Ukrainai kovoti ir neprarasti ryšio.

Pernai spalį „SpaceX“ buvo pareiškusi, jog nebefinansuos „Starlink“ Ukrainoje tvirtindama, kad nebegali „toliau dovanoti Ukrainai“ arba neribotą laiką finansuoti esamų terminalų po pranešimų apie plataus masto šios ryšio sistemos veikimo sutrikimus per ukrainiečių kontrpuolimus.

Visgi po kelių dienų E. Muskas pareiškė, kad jo kosminių technologijų bendrovė toliau finansuos jos sukurtą palydovinio ryšio paslaugą Ukrainoje, kurią ji Kyjivo prašymu pati ir pradėjo teikti pirmosiomis Rusijos sukelto karo dienomis.

E. Muskas buvo nekart įsivėlęs į viešus ginčus su Ukrainos lyderiais, kuriuos supykdė prieštaringai vertinami jo pasiūlymai dėl karo deeskalacijos, įskaitant Rusijos suvereniteto Kryme pripažinimą.

Gairės: karas Ukrainoje, Elonas Muskas, Starlink, neigia liepęs išjungti
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS