Prancūzei gyvybės išsaugoti nepavyko | KaunoDiena.lt

PRANCŪZEI GYVYBĖS IŠSAUGOTI NEPAVYKO

Pirmosios pasaulyje veido persodinimą išgyvenusios 49 metų prancūzės Izabelle Dinoire likimas – tragiškas.

I. Dinoire mirė balandžio mėnesį, "po kovos su liga" – tokį pranešimą paskelbė šiauriniame Prancūzijos Amjeno mieste esanti ligoninė.

"Mirė ponia D., pirmoji pasaulyje pacientė, kuriai profesorius Bernard'as Devauchelle'is su komanda atliko veido persodinimo operaciją 2005 m. lapkričio 27 d.", – pridūrė ligoninės atstovai.

Būdama 38 metų I. Dinoire, dviejų vaikų motina, liko be nosies, abiejų lūpų ir smakro, kai ją miegančią apkandžiojo jos labradorų veislės augintinis Tania. Praėjus keliems mėnesiams po operacijos, ji dalyvavo spaudos konferencijoje. Jos veide buvo matyti ploni randai, einantys nuo nosies per skruostus link smakro. Jai nebuvo lengva judinti burną.

I. Dinoire sakė, kad po operacijos jau ketvirtą dieną ji jau galėjo išeiti į gatvę.

"Dabar aš galiu išsižioti, valgyti, naudotis lūpomis ir nosimi, tačiau privalau daryti specialius pratimus ir gerti vaistus, kad išmankštinčiau veido raumenis", – teigė moteris.

I. Dinoire pasakojo, kad jos augintinė Tania vargu ar bandė jai įkasti, veikiau gynė ją. Moteris nejautė, kai šuo jai sudraskė veidą, kadangi miegojo. Tik atsikėlusi ji suvokė, kas nutiko.

"Kai pažvelgiau į veidrodį, negalėjau patikėti tuo, ką matau. Tai buvo siaubinga", – savo dienoraštyje, kuris buvo publikuotas viešai, rašė I. Dinoire.

Nors medikai jai pasiūlė kitos moters veidą, I.Dinoire ilgai negalėjo su tuo susitaikyti.

"Labai dažnai galvodavau apie donorę. Kaip galima atiduoti jos kūną artimiesiems be veido. Man tai atrodė neįsivaizduojama", – teigė ji.

Praėjus trims dienoms po pasiūlymo darytis operaciją, I. Dinoire sutiko.

Operacijai, kuri truko 15 valandų, vadovavo du medicinos profesoriai: B. Devauchelle'is ir Jeanas-Michelis Dubernard'as. Transplantacijai buvo panaudota donorės iš Lilio miesto, kuriai gydytojai diagnozavo smegenų mirtį, nosis, lūpos, smakras ir veido oda.

Tačiau jau po operacijos I. Dinoire kūnas naująjį transplantą ėmė atmesti. Gydytojai kontroliavo tai nuosekliai didindami vaistų nuo transplanto atmetimo dozę. Bet, "Le Figaro" teigimu, pernai I. Dinoire jau nebegalėjo tinkamai naudotis lūpomis.

Jos vartoti stiprūs vaistai nuo transplanto atmetimo, kaip spėjama, galėjo sukelti vėžį, nuo kurio moteris ir mirė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Ar visas narkomanes reikia gelbėt?

OMG !!

"Moteris nejautė, kai šuo jai sudraskė veidą, kadangi miegojo. Tik atsikėlusi ji suvokė, kas nutiko." TAI KAIP REIKIA MIEGOTI, KAD NEJAUSTUM KAD SUO DRASKO VEIDA ????? !!!!! Kazkokios nesamones...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS