Rusijos karį, išžudžiusį armėnų šeimą, atsisakė ginti advokatė | KaunoDiena.lt

RUSIJOS KARĮ, IŠŽUDŽIUSĮ ARMĖNŲ ŠEIMĄ, ATSISAKĖ GINTI ADVOKATĖ

Armėnijoje šią savaitę kilo protestai prieš pagrindinę užtarėją Rusiją, kai ji atsisakė išduoti savo karį, kuris antrame pagal dydį Giumri mieste įtariamas išžudęs šešių asmenų šeimą. Protestuotojai kaltina ir Armėnijos valdžią pernelyg švelniai elgiantis su Maskva dėl karinių ir prekybinių interesų. Tragedija tokia kraupi, kad pabėgusį, bet vėliau sučiuptą karį ginti šeštadienį atsisakė advokatė, nebeiškentusi pasakojimo apie žudomus vaikus.

Tūkstančiai žmonių palydi šešis karstus. Mažiausiame – dvejų metukų Asmik, apkabinusi lėlę. Taip pat laidojami jos tėvai, teta ir seneliai. Juos pirmadienį paryčiais namie išžudė Rusijos karys. Iki šiol Giumri džiaugėsi čia dislokuotais tūkstančiais Rusijos karių – ne tik todėl, kad jie vienintelė karinė atrama vis geriau besiginkluojant Azerbaidžanui, bet ir dėl to, kad bazė daugeliui teikia darbą.

Bet šią savaitę Giumri drebino tūkstantiniai protestai, reikalaujant perduoti žudiką teisti Armėnijoje, kur jam grėstų nuo 12 iki 20 metų. Tik policija užkirto kelią mėginimams įsiveržti į Rusijos konsulatą. Keliolika žmonių sužeista. Daug kas abejoja, ar Rusija sutiks išduoti karį, nes tai draudžia konstitucija.

„Asmenys, kurie įvykdo tokius nusikaltimus, neturi tautybės. Užtikrinu kiekvieną, kad asmuo, įvykdęs šį baisų nusikaltimą, sulauks griežčiausios bausmės. Dabar Armėnijos ir Rusijos valdžia drauge vykdo objektyvų ir visapusišką šio nežmoniško nusikaltimo tyrimą“, – tvirtina Rusijos karinės bazės Giumri vado pavaduotojas plk. Aleksejus Paliukovičius.

Kraupi tragedija įvyko pirmadienį paryčiais. 18-metis šauktinis iš Sibiro Valerijus Permiakovas sugebėjo niekam nepastebėjus naktį pabėgti su automatu ir, pasak oficialios versijos, po pusvalandžio ėjimo užsimanė gerti. Avetisianų name visi miegojo, bet kažkam prabudus karys išsigando, kad bus pagautas, ir ėmė šaudyti, o užsikirtus automatui, badyti šeimą durtuvu.

Gyvas liko tik pusės metukų Seržas, gydytojai jam atliko dvi operacijas. Šeštadienį visuomeninė gynėja atsisakė ginti karį, kai šis ėmė pasakoti, kaip badė vaikus.

Rusijos pasieniečiai, saugantys Armėnijos sienas, sučiupo bėglį pakeliui į Turkiją ir grąžino į dalinį, ten jis prisipažino. Jerevano pareigūnai derėjosi su Rusijos atstovais ir ramino, kad deramos bausmės karys sulauks. Bet neaišku, kaip: dvišalė sutartis numato, kad už nusikaltimus ne Giumri bazėje galioja Armėnijos įstatymai, bet už dezertyravimą turi persekioti Rusijos valdžia. Bet aktyvistai pripažįsta, kad negali per daug reikalauti iš šalies, nuo kurios priklauso Armėnijos saugumas.

„Rusijos kariuomenė turėjo paklusti reikalavimams. Nes kitaip padėtis gali plėtotis neigiama kryptimi ir kalbant apie Armėnijos bei Rusijos santykius, ir apie mūsų vidaus stabilumą“, – sako Jerevano spaudos klubo pirmininkas Borisas Navasardianas.

Armėnijos pareigūnai tikino, kad protestuotojai tik nori teisingumo, o politinių klausimų nekelia, bet protestuotojai prie ambasados Jerevane laikė daug plakatų prieš imperinę Maskvos politiką ir su priminimais, kad čia galioja kalnų papročiai.
Užpernai Rusija privertė Armėniją atsisakyti asociacijos sutarties su Europos Sąjunga, o prieš mėnesį Armėnija prisijungė prie Vladimiro Putino sukurtos alternatyvios Eurazijos Sąjungos.

Armėnijoje ruseno nepasitenkinimas, kad valdžia veikiau stos į Maskvos pusę negu už savo interesus, ir Avetisianų tragedija jį tik padidino.

 

 

GALERIJA

  • Rusijos karį, išžudžiusį armėnų šeimą, atsisakė ginti advokatė
  • Rusijos karį, išžudžiusį armėnų šeimą, atsisakė ginti advokatė
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tam kacapui

beraščiui. ne tau mėšlinas vabale mane mokyti. Pirmiausiai išmok rašyti, atsilikėli. Kartoju, ruskiai taip elgėsi II pasaulinio karo metu Vokietijoje, taip elgiasi dabar, taip elgsis, jei pavyks įsiveržti į bet kurią ES šalį. Tai mongolų padermė, kuriai nesvarbu, ką žudyti. o dabar lok, jei labai nori.

Girtam mizantriperiui

Eik gyditis.Vienas sunsnukis-ne visa rusu tauta.Lietuvoj beveik kiekviena diena nuzudymai ,juk niekas nevadina lietuvius banditais

mizantropas

net neabejotina, kad ruskiai taip elgėsi II pasaulinio karo metu Vokietijoje, taip elgiasi dabar, taip elgsis, jei pavyks įsiveržti į bet kurią ES šalį. Tai mongolų padermė, kuriai nesvarbu, ką žudyti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS