Švedijoje – mirtina kardu ginkluoto užpuoliko ataka | KaunoDiena.lt

ŠVEDIJOJE – MIRTINA KARDU GINKLUOTO UŽPUOLIKO ATAKA

  • 0

Kardu ginkluotas kaukėtas vyras ketvirtadienį įsibrovė į vieną mokyklą pietvakarių Švedijoje ir nužudė vieną mokytoją, taip pat sužalojo kitą pedagogą ir du vaikus, iš kurių vienas vėliau mirė; užpuolikas buvo pašautas policijos, kuri po kelių valandų pranešė, kad ir jis negyvas.

Šis išpuolis, sukrėtęs visą šalį, kurioje toks smurtas prasiveržia itin retai, įvyko pietvakariniame Trolhetano mieste netoli Geteborgo pradinių ir vidurinių klasių mokykloje, kurią lanko 6–15 metų vaikai.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, užpuolikas buvo užsidėjęs kaukę iš filmo „Žvaigždžių karai“, todėl vaikai iš pradžių pamanė, kad tai yra artėjančio Helovyno pokštas.

Vienas mokytojas žuvo įvykio vietoje, o antroji auka mirė ligoninėje po kelių valandų. Anot Švedijos žiniasklaidos, tai buvo moksleivis.

„Dar negalime patvirtinti antros aukos tapatybės, nes šiuo metu informuojama šeima“, – sakė ligoninės atstovas Nicklas Claessonas (Niklas Klaesonas) naujienų agentūrai AFP.

Ligoninės darbuotojai anksčiau patvirtino, kad per išpuolį sužeistų dviejų 11 ir 15 metų berniukų būklė yra kritinė, taip pat operuotas vienas sunkiai sužeistas mokytojas.

21 metų užpuoliko iš Trolkheteno, kurį pašovė policija, būklė taip pat kritinė, sakė medikai, o po kelių valandų policija pranešė, kad jis negyvas.

Policija buvo informuota apie šią ataką apie 10 val. 10 min. vietos (11 val. 10 min. Lietuvos) laiku. Užpuoliko tapatybė jau nustatyta.

Tačiau pareigūnai kol kas neatskleidžia jokios informacijos apie užpuoliką, jo nusikaltimo motyvas lieka nežinomas.

„Kai pirmąkart pamatėme jį, pamanėme, kad tai pokštas. Jis buvo su kauke, vilkėjo juodus drabužius, taip pat (nešėsi) ilgą kardą. Kai kurie moksleiviai norėjo su juo nusifotografuoti ir pačiupinėti kardą“, – vienas neįvardytas mokinys sakė naujienų agentūrai TT.

Kai tas vyras pradėjo puldinėti žmones, moksleivis greitai suvokė, kad tai joks pokštas, ir pabėgo, o užpuolikas ėjo iš klasės į klasę, ieškodamas aukų.

TT nurodė, kad per tą išpuolį buvo pavartoti keli peiliai.

Policija sakė, kad mokykloje kilo „didelė sumaištis“ ir kad kai kurie moksleiviai bei mokytojai tebebuvo pastate, praėjus ilgiau negu dviem valandoms po išpuolio.

„Juoda diena Švedijai“

Kaip rašoma mokyklos „Kronan“ tinklalapyje, joje mokosi apie 400 vaikų, tarp jų yra daug neseniai atvykusių migrantų.

Švedijos žiniasklaidą šią įstaigą vadina „problemine mokykla“.

Švedijos mokyklų inspekcija ją kritikavo dėl nepakankamo saugumo ir daugybės kitų trukdžių, dėl kurių vaikai negali mokytis.

Mokytojai inspektoriams skundėsi, kad mokyklos bibliotekoje ir kavinėje gali lankytis pašaliniai žmonės, dėl kurių vaikų aplinka darosi nesaugi, nurodė TT.

Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas (Stefanas Liofvenas) turėtų atvykti į tą miestą vėliau ketvirtadienį, skelbiama Švedijos parlamento „Twitter“ paskyroje.

„Tai juoda diena Švedijai“, – sakoma S.Lofveno pareiškime.

„Mintimis esu su aukomis, jų šeimomis, moksleiviais, darbuotojais ir visa bendruomene. Nėra žodžių, kurie galėtų apibūdinti tai, ką jie dabar išgyvena“, – nurodoma jame.

Į pagalbą moksleiviams ir jų tėvams buvo atsiųstos krizių valdymo grupės.

Tačiau kai kurie prie mokyklos susirinkę tėvai buvo nepatenkinti, kaip mokykla reagavo į šį įvykį.

„Užrakinti duris“

„Niekas iš mokyklos man nepaskambino. Kaimynas pasakė, kas atsitiko, kai nešiau šiukšles. Sėdau į mašiną ir atvažiavau čia“, – pasakojo vienas tėvas, susitikęs su savo jaunėle dukra.

Mergaitė, kurios pavardė neskelbiama, sakė, kad į klasę atėjęs mokyklos direktorius liepė likti viduje ir užrakinti duris.

„Mes nežinojome, kas vyksta“, – sakė ji.

Trolhetanas yra maždaug 57 tūkst. gyventojų turintis pramonės miestas. Jame įsikūręs Švedijos automobilių gamintojos SAAB, bankrutavusios 2012 metais, fabrikas.

Paprastai ramioje Švedijoje smurto išpuoliai mokyklose labai reti.

1961 metais Kungelvo miesto mokykloje šalies pietvakariuose taip pat šaudyta, žuvo vienas žmogus, sužeisti dar šeši.

Nuo to laiko Švedijoje nebuvo jokių masinių šaudynių, nors viena tokia ataka buvo sužlugdyta pietiniame Malmės mieste 2004 metais. Be to, buvo kitų pranešimų apie neva planuojamus išpuolius, bet jie nepasitvirtino.

GALERIJA

  • Švedijoje – mirtina kardu ginkluoto užpuoliko ataka
  • Švedijoje – mirtina kardu ginkluoto užpuoliko ataka
  • Švedijoje – mirtina kardu ginkluoto užpuoliko ataka
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS