Apžvalgininkas: ukrainiečiai kovos iki galo net ir be vakariečių paramos | KaunoDiena.lt

APŽVALGININKAS: UKRAINIEČIAI KOVOS IKI GALO NET IR BE VAKARIEČIŲ PARAMOS

  • 0

Ukrainos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas sako, kad artėjama prie reikšmingo istorijai mūšio. Taip pat jis teigia, kad ukrainiečiai kovos iki galo net ir be vakariečių paramos. Kada ir kur galėtų prasidėti ukrainiečių kontrpuolimas ir ko dabar labiausiai trūksta Ukrainos gynėjams? Apie tai pokalbis su Ukrainoje esančiu politikos apžvalgininku Alvydu Medalinsku.

– Kai kas nors kalba apie kontrpuolimą, reikėtų pažiūrėti, koks oras fronte. Europoje šilta, tačiau Donbase – purvas, vanduo, balos, sunkios sąlygos šarvinei kovinei technikai. Kalbėta apie Ukrainos kontrpuolimą, tačiau daug mažiau kalbėta apie galimą Rusijos kontrpuolimą. Neatmetu tokio varianto, jei kažkiek atsidės Ukrainos kontrpuolimas, Rusija gali dar kartą bandyti pulti. Nors ji ir dabar puola. Viskas yra įmanoma. Tie, kas kalba apie kontrpuolimą, turėtų padaryti inventorizaciją Ukrainos turimų ginklų ir pripažinti, kad visa pažadėta ginkluotė nebuvo suteikta. Ukraina tai labai akcentuoja. Galbūt gerai, kad toks oras, nes kol jis toks, per tą laiką gali atsirasti naujos technikos. Vienas esminių dalykų – raketų ir amunicijos stoka priešlėktuvinei gynybai. Dėl to Rusijos aviacija naikina miestus. Ir Bachmute pakeitė taktiką – naudoja planiruojančias bombas, kurios iš principo sunaikina namą, kuriame yra Ukrainos gynėjai. Ukraina patiria daug aukų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ukrainiečiams tikrai netrūksta ryžto. Ukrainos žvalgybos vadovas sako, kad Donbasas – dar tikrai ne finalas. Ką jis tuo norėjo pasakyti?

– Dar yra Krymas. Yra teritorijos, kurias Rusija paėmė po vasario 24 d., arba tos teritorijos, kurias Rusija aneksavo. Pradžioje nuo 2014 m. buvo aneksuotas Krymas. Ukrainiečiai kiekvieną kartą primena, kai Europoje pasigirsta svarstymų dėl Krymo priklausomybės. Dabar ir priminė po Sevastopolio atakos. Manau, Rusija šiomis dienomis kažką darys prieš Odesą. Rusija puikiai supranta, kad jei dronai skrenda link Krymo, jie gali skristi ir link Juodosios jūros. Dėl to Rusija nukreipdavo pyktį prieš Odesą ar jos pakraščius, kur mano, kad galimai yra karinės instaliacijos.

– Ukraina norės atgauti visas teritorijas. Klausimas, kiek ilgai ukrainiečiai gali atsilaikyti ir kiek ilgai ją palaikys sąjungininkai?

Ukrainoje įvairios nuotaikos, kai vyksta mobilizacija. Žmonės nenori eiti į karą, žūti, daug žuvo profesionalios kariuomenės, žūsta Ukrainos tautos žiedas. Tačiau žmonės sako, kad jie turi tai atlaikyti.

– Tai esminis klausimas. Ukrainiečiai nuolat su tuo susiduria – pažadėta amunicija, o ateina po kelių mėnesių. Dabar Ramšteine JAV pasakė, kad ukrainiečiai bus apmokyti, gaus „Patriot“ sistemas ir tai užtruks dešimt mėnesių. Tai galima buvo pasakyti ir prieš kelias savaites. Kai Vakarai neduoda naikintuvų, Rusijos aviacija gali pradėti dominuoti ore. Tai papildomos ukrainiečių aukos. Kalbame apie karinę paramą, tačiau Vakarų rankose ir ekonominė, finansinė parama. Ukrainoje įvairios nuotaikos, kai vyksta mobilizacija. Žmonės nenori eiti į karą, žūti, daug žuvo profesionalios kariuomenės, žūsta Ukrainos tautos žiedas. Tačiau žmonės sako, kad jie turi tai atlaikyti.

Gairės: karas Ukrainoje, Alvydas Medalinskas, kontrpuolimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS