Armėnija žada išvesti visus karius iš Kalnų Karabacho | KaunoDiena.lt

ARMĖNIJA ŽADA IŠVESTI VISUS KARIUS IŠ KALNŲ KARABACHO

Armėnija iki rugsėjo išves visus karius iš ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, dėl kurio ji du kartus kariavo su su nesutaikomu priešininku Azerbaidžanu, antradienį pranešė pareigūnai.

2020 metais Armėnija ir Azerbaidžanas dėl Kalnų Karabacho kariavo šešias savaites. Tas karas, nusinešęs daugiau kaip 6,5 tūkst. gyvybių, baigėsi tarpininkaujant Rusijai pasiektu ugnies nutraukimo susitarimu.

Pagal susitarimą Armėnija atidavė Azerbaidžanui nemažai jos ne vieną dešimtmetį kontroliuotų teritorijų, o Rusija dislokavo maždaug 2 tūkst. taikdarių trapioms paliauboms prižiūrėti.

„Armėnijos ginkluotųjų pajėgų daliniai po paliaubų grįžta į Armėniją, šis procesas artėja prie pabaigos ir baigsis rugsėjį“, – antradienį valstybinei naujienų agentūrai „Armenpress“ sakė Armėnijos saugumo tarybos sekretorius Armenas Grigorianas.

Tačiau vietos armėnų separatistų pajėgos „liks ten“, pridūrė jis.

A. Grigorianas sakė, kad Kalnų Karabache dislokuoti Rusijos taikdariai „garantuoja“ ten gyvenančių etninių armėnų saugumą.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas (Ilchamas Alijevas) penktadienį pasiskundė, kad armėnų pasitraukimo procesas vyksta per lėtai.

Praėjusį savaitgalį Sakartvelo sostinėje Tbilisyje Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai surengė pirmąsias dvišales derybas po 2020 metų karo.

Derybos įvyko gegužę šių Kaukazo šalių vadovams tarpininkaujant Europos Sąjungai pasiekus susitarimą „paspartinti diskusijas“ dėl taikos sutarties.

I. Aliyevas ir Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas balandį ir gegužę buvo susitikę derybų Briuselyje.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) sakė, kad kitą jų susitikimą planuojama surengti liepą arba rugpjūtį.

Vasario 24 dieną Ukrainą užpuolusi Rusija dėl tarptautinės izoliacijos prarado pagrindinės tarpininkės sprendžiant Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą statusą. 

Armėnijos ir Azerbaidžano santykių normalizavimo procesui, apimančiam taikos derybas, sienų delimitaciją ir transporto jungčių atblokavimą, dabar vadovauja ES.

Armėnijos ir Azerbaidžano teritorinis ginčas dėl Kalnų Karabacho tęsiasi nuo 10-ojo dešimtmečio. Vietos armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano 1991 metais žlugus Sovietų Sąjungai. Po šio žingsnio įsiplieskęs karas pareikalavo apie 30 tūkst. gyvybių ir privertė palikti namus daugybę žmonių.

Baku pradeda azerbaidžaniečių grąžinimo į perimtas Kalnų Karabacho teritorijas procesą

Azerbaidžanas antradienį pradėjo laipsnišką azerbaidžaniečių grąžinimą į teritorijas, kurias perėmė iš armėnų separatistų pajėgų per 2020 metų karą dėl ginčijamo Kalnų Karabacho.

Baku šį procesą vadina „Didžiuoju sugrįžimu“.

Beveik 60 žmonių grįžo į teritorijas, iš kurių pabėgo 1993 metais, kai etniniai armėnų separatistai atsiskyrė nuo Baku. Šis separatistų žingsnis išprovokavo konfliktą, nusinešusį apie 30 tūkst. gyvybių.

Tuo laikotarpiu pabėgo šimtai tūkstančių azerbaidžaniečių.

„58 žmonės sugrįžo į Zangelano rajoną“, kurio kontrolę Baku susigrąžino 2020 metų spalį, žurnalistams sakė prezidento specialusis atstovas regione Vahidas Hajiyevas (Vachidas Chadžijevas).

1993 metais iš Zangelano pabėgo visi ten gyvenę etniniai azerbaidžaniečiai – daugiau kaip 30 tūkst. žmonių.

„Šiuo etapu per ateinančias penkias dienas 41 šeima grįš į naujai pastatytą gyvenvietę (Zangelane)", – sakė prezidento Ilhamo Aliyevo (Ilchamo Alijevo) atstovas.

Tai yra pirmasis žingsnis įgyvendinant Baku ambicingą planą sugrąžinti į Kalnų Karabachą ten gyvenusius azerbaidžaniečius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS