Atsargos pulkininkas: laikas rusų pajėgoms – katastrofiškas, artėja kulminacija | KaunoDiena.lt

ATSARGOS PULKININKAS: LAIKAS RUSŲ PAJĖGOMS – KATASTROFIŠKAS, ARTĖJA KULMINACIJA

  • 0

Ukraina paliaubų per Velykas nesulaukė. Tiesa, atrodo, jog Rusijos kariuomenė silpsta. Apie situaciją Ukrainoje LNK reportaže kalbinamas atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.

– Velykų savaitgalį Rusijos kariai Ukrainoje jokių didesnių pergalių nepasiekė. Tačiau Velykų švęsti ramiai neleido – raketos krito į Odesą bei į kitas vietas. Galbūt didelio rusų puolimo jau nebegali būti?

– Yra didelė tikimybė, kad negali būti, kadangi jie praleido puikią progą tokį puolimą turėti. Jeigu jie vietoj pirmosios fazės iš karto būtų vykdę antrąją, jeigu jie šviežias pajėgas būtų sutelkę palei Donbaso regioną, galėtų užkariauti tą teritoriją. Dabar, kai pajėgos permestos iš Kyjivo, kur buvo elitiniai daliniai, jie prarado desantų pajėgas. Tos pajėgos nebėra tokios, kokios jos galėjo būti vasario 24 d., kokios jos ir buvo pradžioje. Matome, jog jie ima atsargas iš savo sandėlių: senus tankus, seną įrangą, rezervistus, šauktinius, tuos karius, kurie yra labai blogai paruošti ir nemotyvuoti. Aišku, kad iki gegužės 9 d. jie bandys pasiekti kokią nors pergalę. Šiame antrajame etape jų tikslas yra užkariauti visą Donbaso teritoriją, įskaitant ir Odesą bei pasiekti kokią nors pergalę, kurią Rusijos visuomenė galėtų pripažinti kaip pasiekimą. Gegužės 9 d. jie nori turėti paradą. Bet to gali ir nebūti. V. Putinas ir visas jo režimas turės svarstyti, ką jiems reikės daryti, kai pamatys, kad jiems viskas slysta iš rankų.

– Kyjive V. Zelenskis susitiko su svečiais iš JAV – valstybės bei gynybos sekretoriais. Tai yra pirmasis toks susitikimas nuo vasario 24 d. Ar jis ukrainiečiams yra svarbus?

Rusai deklaravo, kad jau devinta diena kaip jie vykdo antrą planą. Tai yra didžiausios jų pastangos, kurios negali ilgai laikytis. Artėja kulminacija.

– Kiek girdėjau, amerikiečiai greitu metu žada Kyjive atstatyti savo diplomatinę atstovybę. Taip pat reikia prisiminti Lendlizo įstatymą, kurį priėmė amerikiečiai. Tai reiškia, kad ukrainiečiai galės gauti ir naudotis bet kokia amerikietiškos gamybos ginkluote. Šis įstatymas panaudotas antrą kartą. Jis buvo išleistas Antrojo pasaulinio karo metu, kuomet britai kariavo su fašistine Vokietija, A. Hitleriu. Jiems irgi tokiais pačiais pagrindais buvo leista įsigyti tokią ginkluotę, kurios jiems reikia, kad laimėtų karą. Jau dabar žinome, jog ukrainiečiai gauna daug įvairios ir galingos ginkluotės. Pavyzdžiui, iš JAV jie gavo 90 vienetų 155 mm. artilerijos pabūklų, taip pat iš ES valstybių gauna savaeigių pabūklų. Telieka laukti, kada jie savo ugnies galią sugebės sutelkti tose vietose, kur reikia, ir tinkamai kontratakuoti. Amerikiečių vizitas yra labai svarbus, nes jie yra vieni pagrindinių ukrainiečių rėmėjų, didžiausi donorai. Kadangi tiek amerikiečiai, tiek ir visas pasaulis nori, jog ukrainiečiai ne tik, kad gintųsi, bet kad ir laimėtų šį karą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokia ir kur ta įranga bei kaip greitai ji gali būti pristatyta į Ukrainą?

– Tikslių skaičių, tikriausiai, niekas nepasakys. Galbūt kai kas ir įslaptinta. Tačiau yra tokios informacijos, kad ukrainiečiai savo šalies teritorijoje jau dabar turi daugiau tankų negu rusų pajėgos, Vakarų valstybės jiems pristato rusų gamybos T-72 tankus. Kalbama ir apie aviacijos atstatymą, nežinau, ar jie gauna lėktuvus, ar lėktuvų dalis, gal ir raketų gauna. Atrodo, kad laikas yra Ukrainos naudai. Rusų pajėgoms jis – katastrofiškas. Rusai deklaravo, kad jau devinta diena kaip jie vykdo antrą planą. Tai yra didžiausios jų pastangos, kurios negali ilgai laikytis. Artėja kulminacija. Tačiau jeigu pajėgos jau atėjo kulminavusios, gali būti, kad jie nesugebės išvystyti nieko rimto. Iki šios dienos, jie nieko ir neišvystė. Yra rizika, kad jie galbūt bandys atakuoti arti Zaporižės miesto esantį Donbaso perimetrą, nes ten yra du rimtesni susitelkimai.

– Pranešama, kad Rusijos kariai bando iš nuskendusio laivo „Moskva“ iškelti raketas. Ar tikrai gali būti stengiamasi dėl konvencinių raketų? Gal vis dėlto tame laive buvo tai, apie ką rusai nenorėtų, kad sužinotume, pavyzdžiui, branduolinis ginklas?

– Nenorėčiau spekuliuoti, bet gali būti, kad ir dėl konvencinių raketų. Gali būti kokie nors dokumentai. Jeigu ten galima kažką išgelbėti. Raketos sandėliuose irgi turi galiojimo pabaigą, o jas gaminti užima laiko. Kiek girdėjau, raketos pagaminimo ciklas trunka virš vieno mėnesio, o jeigu dar trūksta kokių nors svarbių komponentų, pavyzdžiui, mikroschemų iš Taivano, tai gali užtrukti žymiai ilgiau. Tad, matyt, kiekviena raketa jiems yra svarbi, jas skaičiuoja vienetais.

GALERIJA

  • Atsargos pulkininkas: laikas rusų pajėgoms – katastrofiškas, artėja kulminacija
  • Atsargos pulkininkas: laikas rusų pajėgoms – katastrofiškas, artėja kulminacija
  • Atsargos pulkininkas: laikas rusų pajėgoms – katastrofiškas, artėja kulminacija
  • Atsargos pulkininkas: laikas rusų pajėgoms – katastrofiškas, artėja kulminacija
  • Atsargos pulkininkas: laikas rusų pajėgoms – katastrofiškas, artėja kulminacija
  • Atsargos pulkininkas: laikas rusų pajėgoms – katastrofiškas, artėja kulminacija
  • Atsargos pulkininkas: laikas rusų pajėgoms – katastrofiškas, artėja kulminacija
Scanpix nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, LNK turinys, Vaidotas Malinionis, Lendlizo įstatymas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS