Latvija dėl gausėjančių COVID-19 atvejų užbaigė Baltijos kelionių burbulą | KaunoDiena.lt

LATVIJA DĖL GAUSĖJANČIŲ COVID-19 ATVEJŲ UŽBAIGĖ BALTIJOS KELIONIŲ BURBULĄ

Latvija penktadienį sugriežtino įvažiavimo sąlygas iš Estijos atvykstantiems žmonėms, užbaigdama vadinamąjį kelionių burbulą, leidusį asmenims koronaviruso pandemijos metu laisvai keliauti Baltijos šalių regione.

Latvių užsienio reikalų ministerija pranešė, kad iš Estijos į Latviją atvykstantys žmonės nuo šeštadienio turės izoliuotis 14 dienų, siekiant apriboti koronaviruso plitimą.

Pasak jos, toks sprendimas susijęs su prastėjančia epidemiologine padėtimi Estijoje.

Į Latviją iš Lietuvos atvykstantiems žmonėms izoliuotis nereikės, nes sergamumas per dvi savaites čia neviršija 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Išimtys keliautojams gali būti taikomos dėl tam tikrų darbo, akademinių, sveikatos, vaikų ir artimųjų priežiūros priežasčių. Be to, nuo reikalavimo izoliuotis atleidžiami tranzitu keliaujantys asmenys.

Ryga kiek anksčiau nusprendė išlaikyti laisvą judėjimą Valgos ir Valkos miesteliuose, per kuriuos eina Estijos ir Latvijos siena. Tačiau nuo izoliavimosi bus atleidžiami tik tie gyventojai, kurie per pastarąsias dvi savaites nekeliavo už miestelių apylinkių.

Nauji apribojimai neturės įtakos laisvam prekių judėjimui.

Atvykstant į Latviją tarptautiniu transportu, bus privaloma užpildyti išduodamą formą, be kita ko, nurodant, kuriose šalyse asmuo lankėsi per pastarąsias dvi savaites.

Atvykstantieji į Latviją iš padidintos rizikos valstybių turės dėvėti apsauginę kaukę viešosiose vietose. Vyriausybė rekomenduoja tokiems žmonėms susilaikyti nuo kontaktų su aplinkiniais, o dirbant nepamiršti apie atsargumo priemones.

Asmuo, kuriam taikomas reikalavimas izoliuotis, turi teisę dėvėdamas kaukę sugrįžti į savo šalį ar pakeisti izoliacijos vietą, prieš tai informavęs Latvijos policiją.

Gegužės 15 dieną Latvijai, Lietuvai ir Estijai panaikinus viena kitai taikytus laisvo judėjimo suvaržymus, buvo susikūręs „Baltijos burbulas“.

Šių šalių piliečiams buvo leista laisvai keliauti per visas tris Baltijos valstybes; jie neturėjo izoliuotis kirtę sienas, su sąlyga, kad nebuvo išvykę už šių trijų valstybių ribų per pastarąsias 14 dienų, neturėjo laikytis karantino ir neturėjo kvėpavimo takų ligų simptomų.

„Baltijos burbulas“ pandemijos metu tapo pirmąja tokia kelionių zona 27 narių Europos Sąjungoje, siekiant paskatinti nacionalines ekonomikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS