Baltarusijos Breste 13 žmonių nuteista dėl dalyvavimo protesto akcijose po rinkimų | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJOS BRESTE 13 ŽMONIŲ NUTEISTA DĖL DALYVAVIMO PROTESTO AKCIJOSE PO RINKIMŲ

Baltarusijos Bresto miesto Lenino rajono teismas paskelbė apkaltinamuosius nuosprendžius 13 žmonių, dalyvavusių protestuose 2020 metų rugpjūtį, sakoma penktadienį Generalinės prokuratūros interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

„Bresto prokuratūra teisme palaikė valstybės kaltinimą baudžiamojoje byloje 13 Bresto ir regiono gyventojų atžvilgiu, kuriems buvo pateikti kaltinimai dėl dalyvavimo masiniuose neramumuose. Vienas iš kaltinamųjų dar apkaltintas chuliganizmu“, – sakoma pranešime.

Jame teigiama, kad, atsižvelgiant į prokurorų pateiktus įrodymus, įskaitant nuotraukas ir vaizdo įrašus iš įvykio vietos, Bresto Lenino rajono teismas paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį.

Pagal Baltarusijos Baudžiamąjį kodeksą, už dalyvavimą masiniuose neramumuose ir chuliganizmą (vienam kaltinamajam) visiems skirtos nuo ketverių iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmės, jas atliekant sustiprinto režimo pataisos kolonijoje, dviem nepilnamečiams – po pusketvirtų metų auklėjimo kolonijoje.

Teismas taip pat patenkino prokuroro prašymą išieškoti iš kaltinamųjų turtinės žalos atlyginimą. 

„Teismas nusprendė, kad 13 kaltinamųjų rugpjūčio 10–11 dienomis Bresto centre dalyvavo masiniuose neramumuose, kuriuos lydėjo smurtas, pogromai ir turto naikinimas. Po to buvo smurtaujama prieš vidaus reikalų institucijų pareigūnus – jie buvo mušami rankomis, kojomis, įvairiais daiktais. Tam buvo naudojamos lazdos, šiukšliadėžės, suolų fragmentai, grindinio plytelės ir asfaltas, buteliai, metaliniai varžtai, indai su dažais ir pirotechnika. Kaltinamieji taip pat tyčia naikino ir gadino kitą fiziniams ir juridiniams asmenims, įskaitant rajono policijos skyrių, priklausantį turtą“, – sakoma pranešime.

Vienas iš kaltinamųjų be jokios priežasties iš chuliganiškų paskatų 2020 metų rugpjūčio 9 dieną apgadino Bresto rajono vykdomojo komiteto Vidaus reikalų direktorato specialios paskirties krovininį automobilį, nurodė prokuratūra.

Pasak jos, bendra padarytos žalos vertė siekia 24 tūkst. Baltarusijos rublių (beveik 7,9 tūkst. eurų).

Du kaltinamieji visiškai pripažino savo kaltę, vienuolika, įskaitant du nepilnamečius, kaltės nepripažino.

Nuosprendis nėra įsigaliojęs, jis gali būti skundžiamas ir užginčytas apeliacine tvarka.

Baltarusijoje daugiau nei pusmetį tęsėsi masiniai protestai po praėjusių metų rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis A. Lukašenka.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Protestuotojai reikalavo A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir pakartotinio balsavimo.

Šiuo metu masinės protesto akcijos praktiškai nebevyksta, jas brutaliai numalšinus saugumo pajėgoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Na ir kurgi naujos akcijos, kur prezidentė Svietka katlietka ? Pritrūko pinigėlių revoliucionieriai ar taip išsikvėpė ? Apsijuokė eilinį kartą mūsų šuneliai, net Linkevičius dingo.....o taip lodavo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS