Baltarusių protestus vadina fenomenu: jų galia – iš vidaus kylantis noras priešintis | KaunoDiena.lt

BALTARUSIŲ PROTESTUS VADINA FENOMENU: JŲ GALIA – IŠ VIDAUS KYLANTIS NORAS PRIEŠINTIS

Kaip paaiškinti fenomeną, kad Baltarusijoje, kurioje Aliaksandro Lukašenkos režimas jau dešimtmečiais neleidžia rastis organizuotai opozicijai, visus bandymus suburti politinę alternatyvą sunaikina vos užsimezgusią, protestai nerimsta jau trečią savaitę?

Nebenori taikstytis

Žmonių neatgrasė nei sužalojimai, kuriuos patyrė taikūs demonstrantai garsiąją rugpjūčio 10-osios naktį, nei vis dar dešimtimis skaičiuojami dingusieji.

Atrodo, kad šalyje pabudo kone tris dešimtmečius letargo miego paralyžiuota pilietinė dvasia. Protestais reikalaujama ne tik teisingų rinkimų – pasipriešinimo sulaukia netiesioginės režimo represijos visuomeniškai aktyvių asmenų atžvilgiu.

Pavyzdžiui, ketvirtadienį akciją surengė Respublikinio mokslinio praktinio centro "Kardiologija" medikai, nepatenkinti Sveikatos ministerijos sprendimu atleisti ilgametį centro vadovą, šalyje pripažintą kardiologą Aleksandrą Mročeką. Manoma, kad tokiu būdu jis buvo nubaustas už centro medikų aktyvumą visuotinėse protesto akcijose. Reikalaudami grąžinti A.Mročeką keli šimtai kardiologų ir juos palaikančių kolegų būriavosi prie savo centro ir netoli esančios metro stotelės.

Per A. Lukašenkos gimtadienį – tūkstantinės minios protestas

Scanpix nuotr.

Stiprybė – ne vienas lyderis

Sociologė Ela Ponejach protestus Baltarusijoje ir Chabarovske, kur protestuojama prieš populiaraus gubernatoriaus nušalinimą, vadina rugpjūčio fenomenu.

Net patys optimistiškiausi ekspertai laikėsi nuomonės, kad baltarusiams nepavykus pasiekti greitos pergalės ir užsitęsus protestams, jie netrukus išsikvėps.

Tai nereiškia, kad jie tikrai laimės, tačiau nuslopinti juos bus vis sunkiau.

"Kaskart, kai intuicija, gyvenimiškoji patirtis ar patirtis, paremta žinių apie praeities įvykius apibendrinimu, jums sufleruoja, kad spontaniški kolektyviniai veiksmai nebus efektyvūs, nes jų dalyviams trūksta vadovų, jūs nepakankamai įvertinate kolektyvinio veiksmo išteklius, – sako Aukštojoje ekonomikos mokykloje Sankt Peterburge dirbanti mokslininkė. – Kaskart pasirodo, kad veiksmai gerokai daugiau koordinuojami, esama daugiau lankstumo ir noro priešintis, tęsti pastangas, nei būtų galima tikėtis vien remiantis ankstesne patirtimi."

Šio fenomeno priežastis – ne vieno lyderio tvirtumas ir drąsa, bet suvokimas, kad kiekvienas pilietis nėra vienišas. Žmones jungia viena idėja, kurios deklaravimo mastelis įkvepia tiek juos pačius, tiek aplinkinius. Tuos, kas tebemąsto praeities kategorijomis, tiki vienvaldžių lyderių galia, neįvertindami platesnės visuomenės gebėjimų, negali nenustebinti žmonių gebėjimas rasti vis naujas pasipriešinimo formas ir jų plitimo greitis.

"Jei tai stebina net palankiai protestuotojų atžvilgiu nusiteikusius ekspertus, galima tik įsivaizduoti, kaip baisu visa tai stebėti režimo strategams. Jie ima manyti ūmai atgijus kažkokiems priešų koordinaciniams centrams, staiga atsiradus nenumatytiems ištekliams arba pradėjus veikti naujoms technologijoms. Pastarosios esą arba išjungia taikaus gyventojo savisaugos instinktą, arba kažkokiu nauju būdu plauna smegenis, arba veikia pagal kažkokią naujos kartos metodiką", – protestus Baltarusijoje ir Rusijoje aiškina sociologė.

"Atrodo, kad kažkur sėdi ir visa tai koordinuoja nematomi vadovai, teisėsaugos organams nežinomos pogrindinės organizacijos, turinčios aiškią hierarchinę struktūrą ir veikiančios pagal bendrą metodiką. Na, kas gi kitas gali visa tai koordinuoti? Negi patys žmonės", – ironizuoja E.Panejach.

Nesugebėdami įvertinti situacijos, režimai ima elgtis taip, kaip dabar: A.Lukašenka pasirodo vaikštinėjantis su automatu, o Rusijoje apnuodijamas Aleksejus Navalnas.

Minske sulaikyti demonstrantai

ITAR - TASS nuotr.

Energijos semiasi valioje

Valdžia visur regi organizaciją, centralizuotus išteklius ir lyderius ten, kur iš tikrųjų veikia tik tinklai. Analogiškai mano ir opozicinė visuomenė. Ji vertina ne savąjį organizacinį potencialą, bet mąsto pagal senas klišes – kad sėkmė priklauso nuo lyderio populiarumo, dalyvaujančių organizacijų skaičiaus, neatsižvelgiant į nuolat augančio protestuojančių piliečių tinklo fenomeną.

Kai staigiai nuo sofų pakilę maištininkai ima šturmuoti administracinius pastatus ar kompleksus, kur laikomi sulaikytieji, jų energijos ir valios resursai greitai išsenka. Baltarusijos, Chabarovsko atveju, žmonės įkvepia vieni kitus naujiems, naujų formų nesmurtiniams protestams. Jų galia – iš vidaus kylantis noras priešintis, o ne iš šalies primetami šūkiai.

"Tai nereiškia, kad jie tikrai laimės, tačiau nuslopinti juos bus vis sunkiau", – sako sociologė.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

Labai sveika kvailoms moterims peršnioti "bananu" per kumpius. Iškart smegenys pradeda dirbti.

mano

galva, jankiams jau apie 5 metus nepavyksta pasiekti tikslų per spalvotas revoliucijas, Turkijoje pravalas, Sirijoje išviso košmaras, net nuo naftos išteklių jankius baigia išvyti, tragiška buvo ir Venesueloje, dabar normalizavosi, o bulbašai net gali įeiti į Rusijos sudėtį ir dar eilė šalių, gal tobulėja Putinas

Ir

Tas omonas normaliai dirba pačios moterys juos provokuoja lenda į akis o vyrai tai puola juos tai gal turi gintis??????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS