Boliviją talžo miškų gaisrai: ugnis apėmusi daugiau nei pusę šalies teritorijos | KaunoDiena.lt

BOLIVIJĄ TALŽO MIŠKŲ GAISRAI: UGNIS APĖMUSI DAUGIAU NEI PUSĘ ŠALIES TERITORIJOS

Nuo rugpjūčio Bolivijoje siaučiantys gaisrai yra apėmę daugiau kaip 4 mln. hektarų šalies miškų ir pievų, trečiadienį perspėjo viena nevyriausybinė organizacija.

Gaisrai jau kelias savaites siaubia labiausiai pažeidžiamas šalies vietoves, o šiaurės rytinio Benio departamento valdžia paskelbė dėl to nepaprastąją padėtį.

„Santa Kruso departamente liepsnoja trijų milijonų hektarų teritorija“, – pranešė aplinkosaugos NVO „Friends of Nature Foundation“ (FAN).

Tai yra beveik trys ketvirtadaliai visos gaisrų apimtos Bolivijos teritorijos – 4,1 mln. hektarų.

FAN savo skaičiavimus atliko remdamasi NASA ir Europos kosmoso agentūros (ESA) palydovinėmis nuotraukomis, darytomis rugsėjo 15 dieną.

Benio departamentas yra vienas iš labiausiai nuo gaisrų nukentėjusi Bolivijos teritorija. Ten liepsnos apėmusios apie 900 tūkst. hektarų plotą.

Paskelbus nepaprastąją padėtį regione bus galima skirti išteklių kovai su gaisrais, įskaitant didesnes civilinės gynybos pajėgas.

Bolivija su miškų gaisrais kovoja pasitelkusi specialius orlaivius – „Supertanker“ klasės lėktuvą „Boeing 747“, rusišku „Iljušinu“ ir sraigtasparnius, taip pat dirba 5 tūkst. ugniagesių, karių ir policininkų.

Rytinis Santa Krusas nuo gaisrų, įsiplieskusių gegužę ir suintensyvėjusių rugpjūčio pabaigoje, nukentėjo labiausiai iš devynių šalies departamentų.

Aplinkosaugininkai dėl to kaltina kairiųjų prezidentui Evo Moralesui (Evui Moralesui) valdant priimtus įstatymus, kurie skatina deginti miškus ir ganyklas, kad būtų galima didinti žemės ūkio pajėgumus.

Vyriausybė dėl gaisrų kaltina sausus orus ir liepsnoms plisti padedančius vėjus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS