Chabarovske įvyko naujas didelis protestas dėl gubernatoriaus arešto | KaunoDiena.lt

CHABAROVSKE ĮVYKO NAUJAS DIDELIS PROTESTAS DĖL GUBERNATORIAUS AREŠTO

Rusijos Tolimųjų Rytų mieste Chabarovske tūkstančiai žmonių šeštadienį nepabūgo lietaus ir susirinko į naujas dideles protesto eitynes, reikšdami pasipiktinimą šio regiono populiaraus gubernatoriaus arešto.

Ketvirtą savaitgalį iš eilės demonstrantai žygiavo gatvėmis, skanduodami prieš Kremlių nukreiptus šūkius ir reikšdami palaikymą buvusiam gubernatoriui Sergejui Furgalui. Praeitą mėnesį šis 50 metų pareigūnas buvo areštuotas ir išskraidintas į Maskvą, kur jam buvo pateikti kaltinimai prieš 15 metų organizavus kelis nužudymus.

Jo areštas išprovokavo vienas didžiausių antivyriausybinių demonstracijų Rusijoje per daugelį metų.

Nacionalistinei Rusijos liberalų demokratų partijai (LDPR) priklausantis S. Furgalas buvo išrinktas gubernatoriumi 2018 metais, įveikęs varžovą iš daugumą šalies parlamente turinčios partijos „Vieningoji Rusija“.

Vietos gyventojai šį žingsnį laiko politiškai motyvuotu ir kelia klausimą, kodėl pareigūnas yra teisiamas toli nuo Chabarovsko esančioje sostinėje.

„Šitaip sugriebti gubernatorių, tarsi didžiausią banditą... Tai – spjūvis į veidus visiems jį išrinkusiems piliečiams“, – naujienų agentūrai AFP sakė 40-metis Stanislavas Nasonovas.

S. Furgalas, šiuo metu laikomas Maskvos Lefertovo kalėjime, buvo atleistas iš Chabarovsko krašto gubernatoriaus pareigų, o prezidentas Vladimiras Putinas vietoje jo paskyrė 39 metų Michailą Degtiariovą, niekada negyvenusį šiame regione. Toks žingsnis dar labiau supykdė vietos gyventojus.

Šeštadienį surengta demonstracija buvo pastebimai mažesnė negu vykusi ankstesnį savaitgalį, kuris buvo didžiausias per 22 beveik kasdien rengiamų protestų dienas.

Šitaip sugriebti gubernatorių, tarsi didžiausią banditą... Tai – spjūvis į veidus visiems jį išrinkusiems piliečiams.

Žurnalistai sakė, kad akcijoje dalyvavo apie 30 tūkst. žmonių, bet Chabarovsko miesto administracija tvirtino, kad protestuotojų tebuvo 3,5 tūkst. ir tvirtino, jog piliečių „interesas smunka“.

Nepaisydami smarkaus lietaus demonstrantai atrodo pakiliai nusiteikę. Ji plojo, mojavo plakatais ir Rusijos vėliavomis, taip pat skandavo „Dvidešimt metų – pasitikėjimo nėra“, turėdami omenyje V. Putino vadovavimo trukmę.

„Iš mūsų atimta pasirinkimo laisvė, – skundėsi 65 metų pensininkas Piotras Smirnovas. – Protestuojame, kad vėl atvertume šį langą – ir ne vien mums, bet visai Rusijai.“

Vladivostoko uostamiestyje keli šimtai protestuotojų taip pat išėjo į gatves pademonstruoti solidarumo Chabarovskui, nurodė grupė „OVD-Info“, stebinti areštus per protesto akcijas.

S. Furgalo suėmimas taip pat sukėlė LDPR narių pasipiktinimą. Skandalingasis partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis pažadėjo parūpinti prezidento malonę, jei buvęs gubernatorius bus pripažintas kaltu.

Sunkius nusikaltimus tiriantis Rusijos tyrimų komitetas pranešė, kad S. Furgalui pateikti kaltinimai dėl užsakymo nužudyti ir pasikėsinimų į kelis verslininkus 2004 ir 2005 metais.

Kritikai reikalauja, kad S. Furgalo byla būtų nagrinėjama Chabarovske, o ne Maskvoje, ir klausia, kodėl tyrėjai taip ilgai laukė, kad apkaltintų prieš 15 metų įvykdytomis žmogžudystėmis valstybės tarnautoją, kurio praeitis turėjo būti kruopščiai patikrinta.

GALERIJA

  • Chabarovske įvyko naujas didelis protestas dėl gubernatoriaus arešto
  • Chabarovske įvyko naujas didelis protestas dėl gubernatoriaus arešto
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS